Manapság az utazás már nem számít olyan luxusnak, mint régen: sokak megengedhetik maguknak, hogy évente legalább egyszer elutazzanak valahová. Ha azonban többször utaznál, nem árt odafigyelni a költségekre. Az alábbi tippek segíteni fognak ebben!

Legyél rugalmas

Ha nem ragaszkodunk egy meghatározott célponthoz és dátumhoz, rengeteget tudunk spórolni a repülőjegy árán. A legtöbb légitársaság saját honlapján lehetőségünk van nagyobb áttekintésre az olcsóbb időszakokról, a legnagyobb repülőjegy kereső oldalaknak, például a Skyscannernek pedig van egy olyan, nagyon hasznos funkciója, hogy elegendő beírni a kiindulási repülőteret, és felsorolja az onnan elérhető legolcsóbb repülőjegyeket. A rugalmasság kiterjedhet az indulási repülőtérre is (pl. Bécs), sok esetben érdemes mostanában a légitársaságok ajánlatait ebben a tekintetben is megversenyeztetni.

Kísérd figyelemmel a repülőjegyek árváltozását, hasonlítsd össze az ajánlatokat

A légitársaságok nagyon bonyolult algoritmusok szerint árazzák a repülőjegyeket, naponta többször is változhat a repülőjegyek ára. Ha ragaszkodsz egy adott dátumhoz, de a járat még nagyon drága, ne add fel: előfordulhat, hogy később csökkenni fog az ár, főleg, ha fapados légitársaságról van szó. De nem érdemes sokáig halogatni a vásárlást, mert ha már csak egy-két hét van hátra az útig, akkor valószínűleg nem fog tovább csökkenni az ár – biztosat persze senki sem tud mondani. Sok légitársaság az utolsó napokban még akkor is nagyon drágán adja a repülőjegyeket, ha a járat egyébként nincs tele. A légitársaságok hírlevelére való feliratkozás szintén jó módja annak, hogy megfelelően tájékozódjunk az aktuális akciókról.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ne feledd, a hagyományos légitársaságok is kínálhatnak olcsóbb jegyeket akár az ultrafapadosoknál is, soha ne az alapárat nézd, hanem a teljes repjegyárat, minden számodra szükséges kiegészítő szolgáltatással együtt. Ha a fapados a célponttól távolabbi repülőtérre közlekedik, kalkulálj a transzfer költségével.

Okosan válassz szállást

Ha nem ragaszkodunk a négy csillagos hotelekhez, akkor nagyon sokat tudunk spórolni a szálláson. Bármelyik keresőoldalt is használjuk, növekvő ár szerint sorakoztassuk fel a kínált lehetőségeket. Amire viszont mindig figyeljünk, az a szállás pontértékelése és a szöveges vélemények: egy 10-ből 4-5 pontra értékelt szálláshely nem biztos, hogy a legjobb választás lesz, még akkor sem, ha olcsó.

Utazz csak kézipoggyásszal

Egyre több légitársaságnál jellemző az, hogy a legolcsóbb jegykategória csupán kézipoggyászt tartalmaz, a feladott csomagért pedig általában 20-30 ezer forintot kell fizetni. Nem kell megijedni a kézipoggyászos utazástól: egy hétre kényelmesen el lehet férni benne, ha csak a legszükségesebb ruhákat és dolgokat visszük magunkkal. 

A fapados légitársaságok igyekeznek korlátozni a kézipoggyász méretét is, így a jegy vásárlásakor figyelni kell arra, hogy mit tartalmaz az adott repülőjegy. Utazás előtt sose felejtsük el ellenőrizni, hogy milyen méretű kézipoggyászt vihetünk magunkkal, hiszen hiába jutottunk hozzá olcsón a repülőjegyhez, ha a repülőtéren megbüntetnek a túlméretezett kézipoggyász miatt.

Az értékeinket mindenképpen olyan kisebb kéztáskában/hátizsákban szállítsuk, amit biztosan nem kell feladni és magunknál tudunk tartani a fedélzeten. Ezekre figyelj a bőröndöd biztonsága érdekében!

Használd okosan a tömegközlekedést, ne félj a gyaloglástól sem

A legegyszerűbb és egyben legolcsóbb módja annak, hogy egy várost felfedezzünk, a gyaloglás: hiszen így sokkal többet láthatunk a városból, mint ha buszon vagy pláne a metrón ülünk. Gyalogosan könnyen el tud veszni az ember (a lehető legjobb értelemben) a számára ismeretlen városban, olyan utcákba is betévedve, ahová tömegközlekedéssel nem sikerült volna eljutni. Természetesen vannak olyan városok, ahol túlságosan nagy távolságok vannak az egyes látnivalók között, ez esetben érdemes napi- vagy hetijegyet venni, általában ez a költséghatékonyabb megoldás.

Ne az utasbiztosításon spórolj

Egy pár napos vagy akár egy hetes európai utazásra már pár száz, vagy pár ezer forintért váltható utasbiztosítás online, vagy akár mobilon is. Ez betegség, baleset esetén nagy segítséget nyújthat, nagy költségektől mentesíthet. Az utasbiztosítások többsége – bár korlátozásokkal – ad némi fedezetet az értékeinkre, poggyászunkra is. Ne ezen spórolj! Az utasbiztosításokról itt írtunk bővebben!