A lakosság segítségét kérik a francia hatóságok, hogy megtalálják végre egy műszaki hibás Airbus A220-as hajtóművének alkatrészeit. A keresést azonban nehezíti, hogy egy erdős területet kell átkutatni.

Az Airlive szerint a francia közlekedésbiztonsági hivatal (BEA) egy múlt hónapban műszaki hiba miatt kényszerleszállást végrehajtó repülőgéppel kapcsolatban kért segítséget.

A Swiss HB-JCM lajstromjelű, alig másfél éves Airbus A220-300-asa az LX348-as járattal Genfből London-Heathrow-ra tartott, amikor az emelkedési fázisban Párizstól mintegy 100 mérföldre délkeletre meghibásodott a bal oldali, egyes hajtómű.

A Pratt&Whittney által gyártott PW1500-as erőforrást a pilóták leállították, majd megszakították útjukat, és Párizs – Charles de Gaulle repülőtéren biztonságosan landoltak.

Az Aviation Herald szerint az utasok nagy durranást hallottak a hajtómű felől, majd lángok csaptak ki az erőforrásból.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A landolás után átnézték a gépet, és kiderült, hogy az alacsony nyomású turbinafokozat titánból készült alkatrészeiből hiányzik néhány. Az esetet súlyosnak minősítették, és a vizsgálatba bevonták az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági szervezetét (NTSB) is.

A két szervezet kérte most meg a lakosokat, hogy segítsenek az elveszett alkatrészek megtalálásában, azokra ugyanis a nyomozás miatt szükség lenne.

A helyzetet azonban nehezíti, hogy az eset nagyjából egy hónapja, július 25-én, ráadásul egy erdős rész fölött történt, így egy többnyire sűrű növényzettel benőtt területet kellene átvizsgálni Perrigny-sur-Armancon környékén.

Amitől a tűt kell keresni a szénakazalban: a keresett elemek nem nagyobbak 30 centiméternél. A hatóságok figyelmeztették az embereket, hogy ha valaki megtalálja, óvatosan kezelje, mert rendkívül éles darabokról van szó.

A balesetben érintett repülőgépet azóta megjavították, augusztus 2-án Párizsból visszatért genfi bázisára és rendben teljesíti menetrendi szerinti járatait.