Egy repülőtéri tűzoltójárművel ütközött össze a LATAM légitársaság Airbus A320neója a limai repülőtérről végrehajtott felszállás közben, a balesetben két tűzoltó életét veszítette, a repülőgépben súlyos károk keletkeztek.

A CC-BHB lajstromjelű, 5 éves Airbus A320neo az LA 2213-as számú belföldi járatot teljesítette volna Lima és Juliaca között, 102 utassal és 6 fős személyzettel a fedélzetén.

A pilóták a limai repülőtér 16-os jelű futópályájáról hajtották végre a felszállást, amikor több, megkülönböztető fény- és hangjelzéseket használó repülőtéri tűzoltójármű keresztezte a futópályát a nekifutást végző repülőgép előtt.

A pilóták már nagy, kb. 125 csomó (több mint 230 km/h) sebességnél megszakították a felszállást, de a pályát keresztező egyik járművel már nem tudták elkerülni az ütközést, annak ellenére, hogy a tűzoltóautó is megpróbált kifordulni a felé száguldó repülőgép elől.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az ütközés következtében az A320neo jobb főfutója összecsuklott, majd a futópálya jobb széle felé sodródott, és részben a szilárd burkolatot elhagyva állt meg.

A repülőgép jobb oldali hajtóműve környékén az ütközés után tűz keletkezett.

Az ezt követő vészkiürítés közben 4 utas súlyos, 36 pedig könnyű sérüléseket szenvedett, a repülőgépben és a tűzoltóautóban súlyos károk keletkeztek, a járműben tartózkodó két repülőtéri tűzoltó életét veszítette az ütközés során, harmadik társuk pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Az eseményről készült felvételek és első jelentések szerint a tűzoltóautók engedély nélkül hajtottak fel az aktív futópályáraírta bejegyzésében az AVHerald.

Később a repülőtér üzemeltetője azt közölte, hogy a tűzoltók egy előre tervezett gyakorlatot hajtottak végre, amelyről előzetesen egyeztettek a reptérrel és a légiforgalmi irányítással is, és megkapták rá az engedélyt. Ugyanakkor az nem ismert, hogy rendelkeztek-e engedéllyel a futópályára történő felhajtásra is, mert ebben az esetben a légiforgalmi irányításnak nem lett volna szabad engedélyeznie a felszállást a LATAM-gép számára.

Az eseményt követően a futópályát lezárták, a repülőgépet másnap estére szállították el, viszont a futópálya felületében is komoly károk keletkeztek. Az esetről több felvétel is felkerült a közösségi médiába.