Brazil sajtóértesülés szerint a Boeing azt az ajánlatot tette, hogy az ő többségi tulajdonában álló közös vállalatot hozzanak létre az Embraer utasszállító üzletágának továbbvitelére. Így a brazil gyártó katonai divíziója megmaradna jelenlegi formájában, hiszen ez a dél-amerikai ország kormányának legfőbb kifogása.

Az E190-E2 prototípusa a Singapore Airshow-n. (Forrás: Embraer)

Új tervvel állt elő a Boeing az Embraer átvételére – értesült egy brazil újság a Reuters cikke szerint. Mint ismert, az amerikai vállalat egy ideje szeretne valamiféle szoros együttműködést a brazil céggel.

A tárgyalások hírét az után erősítette meg a két gyártó, hogy kiderült, a Bombardier és az Airbus egy közös vállalatban viszi tovább a kanadai gyártó Cseries-típuscsaládját. Mint aztán nem sokkal később egyes források elmondták, az volt a Boeing első elképzelése, hogy teljesen átvegye az Embraer egészét, később azonban finomított a terven.

A mostani hírek szerint egy új közös vállalat jönne létre, amely 80-90 százalékban a Boeing tulajdonában lenne, a maradékon osztoznának az Embraer jelenlegi tulajdonosai.

A katonai divízió pedig megmaradna a meglévő cégben és struktúrában. Ez volt a legfőbb kérdés a brazil illetékesek szemében, mivel biztonságpolitikai és nemzetgazdasági szempontból is kulcsfontosságúnak tartják az Embraert, ezért nem akarták teljes egészében átadni a Boeing-gyárnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Ha megvalósul a terv, az E-Jetek új generációja már közös gyártmány lenne (Fotó: Embraer)

Természetesen a felek, de a brazil elnök szóvivője sem kívánta kommentálni az információkat, utóbbi csak annyit mondott, hogy a védelmi minisztérium vizsgálja a Boeing ajánlatait.

A hírek szerint a Boeing készpénzben fizetne az Embraer részvényeseinek, amikor az utasszállító üzletág vagyonelemei átkerülnek a leendő új cégbe. A kormányzat pedig a régi, megmaradó vállalatban megtarthatná az úgynevezett aranyrészvényét, amely vétójogot biztosít.

Elemzők szerint ha létrejön ez a házasság is, akkor az erősebb pozíciót jelentene a Bombardier-Airbus közös vállalattal szemben, a Cseries-típuscsaláddal való versengésben.

Ha a kormány és az Embraer vezetősége is jóváhagyja ezt az új tervet, akkor akár már az idei második negyedévben is beterjeszthetik azt a részvényesek elé.