Jövő héten elindítja a Boeing a kereskedelmi repülőgépek gyártását Seattle környékén, 27 ezer ember kezdhet újra dolgozni.

A chicagói székhelyű társaság lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta, a Seattle környékét jelentő Puget Sound régióban április 21-től azután indulhat újra a gyártás, hogy több, a dolgozók egészségét szem előtt tartó változtatást vezettek be, így remélhetőleg megakadályozható a koronavírussal való fertőzés és fertőződés.

Ezek között szerepel a lépcsőzetes műszakkezdés, a kötelező maszkviselés és otthoni egészségügyi ellenőrzés, a gyárban pedig felfestések segítik a megfelelő távolság megtartását a többi dolgozótól. Ahol ez nem lehetséges, ott megfelelő védőruhát adnak.

Forrás: Boeing

Stan Deal, a Boeing kereskedelmi gépekért felelős részlegének elnök-vezérigazgatója a közlemény szerint azt mondta, fokozatosan kezdik meg a munkát, mert meg szeretnének győződni arról, hogy a beszállítói láncolat stabil, az egészségügyi intézkedések pedig megfelelők.

Nagyjából 27 ezer ember térhet vissza munkahelyére, hogy folytassák a 747-es, a 767-es, a 777-es és a 787-es típusok gyártását.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A 737 MAX-ok összeszerelése még nem indul el, ahogy a dél-karolinai 787-es üzem is zárva marad még.

A döntésnek nyilvánvalóan a Boeing beszállítói is örülnek, mivel több cég már kényszerszabadságra küldték a dolgozóikat. Közöttük van a Boeing egyik legnagyobb partnere, a witchitai Spirit Aerosystems is.

Fotó: AIRportal.hu

A Boeing március 25-én állította le a kereskedelmi gépek gyártását Everettben, majd április közepén Dél-Karolinában. Seattle-től délre, Rentonban még januárban állt le a munka, miután felfüggesztették a 737 MAX-ok összeszerelését. A gyártó dolgozik az új generációs 737-es szükséges módosításain, és újbóli engedélyeztetésén is, a 737-es gyártósor újraindulása ennek függvényében történik majd.

A hadiipari megrendelésekkel kapcsolatos munkák viszont e héten újraindulhattak.

Korábban megírtuk, hogy csak idén eddig több mint háromszáz repülőgép megvételétől álltak el a Boeing ügyfelei, ezek mintegy fele 737 MAX, miközben a cég egyetlen negyedév alatt tudott annyi repülőt átadni, mint korábban egy hónap alatt.