2019 őszén indítja légiforgalmi irányító képzését a HungaroControl Zrt. A magyar légtérben közlekedő légi járművek irányításáért felelős állami vállalat megkezdte a légiforgalmi irányítók toborzását a HungaroControl Zrt. a 2019. őszén induló légiforgalmi irányító képzésére.

Az első fontos határidő: 2019. január 31.
Eddig kell beadni a jelentkezésüket azoknak, akik a toborzáson részt kívánnak venni.

Miért jó a HungaroControl légiforgalmi irányítójának lenni?

Légiforgalmi irányítók dolgoznak a HungaroControl munkatermében. (Fotó: AIRportal.hu)

A magyar légtér irányításáért felelős HungaroControl Zrt. minden szempontból a világ élvonalába tartozó, innovatív vállalat .

A légiforgalmi irányítók high-tech munkakörnyezetben végzik feladataikat egy világszínvonalú, profi csapat részeként. A légiforgalmi irányítók minden napja egy újabb kihívás, a változatos munka mellett garantált számukra a folyamatos fejlődés.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légiforgalmi irányítók munkáját radarberendezések, professzionális informatikai háttér és Európai egyik legkorszerűbb speciális szoftvere, a MATIAS segíti. Fontos megjegyezni, hogy a magyar légtérben 2015-ben bevezették az un. szabad légtérhasználatot, illetve fontos kiemelni, hogy a Koszovó feletti magas légtér forgalmát is a budapesti irányító központból irányítják.

A légiforgalmi irányító munkakör egy életre szóló hivatás. A nagy felelősséggel járó magas presztízsű munkáért európai szintű fizetés, egyéb juttatások és kiváló munkakörülmények járnak az irányítóknak.

Mik a jó légiforgalmi irányító fő ismérvei?

A légiforgalmi irányító munkakör betöltéséhez olyan képességek, készségek szükségesek, mint a gyors reakció, figyelemmegosztás, stresszkezelés, higgadtság, monotóniatűrés és  csapatmunka. A jelentkezők közül egy összetett kiválasztási folyamat során választják ki a HungaroControl szakemberei a jelölteket. Olyan alapvető képességeket vizsgálnak, amelyekre további tudást építve nagy valószínűséggel válhat valaki alkalmassá a légiforgalmi irányító munkára. A kiválasztási folyamatról korábbi cikkünkben bővebben is írtunk.

Az ezernyi jelentkezőből csak a legjobbakat veszik fel, és a kétéves képzésnek az jut a végére, aki valóban ezt az életre szóló hivatást akarja ellátni, ezért is a szakma iránti szeretet és a megfelelő szintű elkötelezettség elengedhetetlen.

Ki jelentkezhet légiforgalmi irányítónak?

Lehet, hogy ezek a fotelek éppen rád várnak? (Fotó: AIRportal.hu)

A jelentkezés feltételei és a beadandó dokumentumok nem változtak az előző évekhez képest. Fontos kiemelni – mert sokaknak lehet téves információja ezzel kapcsolatban- hogy a légiforgalmi irányító tanfolyamra történő jelentkezésnek nem feltétele a felsőfokú végzettség és nem szükséges semmilyen szakirányú előképzettség, sőt műszaki beállítottság sem.

Sokan azt gondolják, hogy a légiforgalmi irányító szakmában csak a férfiak állják meg a helyüket, de ez nem igaz, évről évre egyre több hölgy jelentkezik, végzi el sikerrel a képzést és szerez szakszolgálati engedélyt.

A tanfolyamra bárki jelentkezhet, aki Európai uniós állampolgársággal rendelkezik, a magyar nyelvet anyanyelvi szinten ismeri, betöltötte a 20. életévét és büntetlen előéletű.

A jelentkezéshez államilag elismert angol középfokú komplex nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű bizonyítvánnyal és legalább középfokú iskolai végzettséggel kell rendelkezni.

Mi szükséges a jelentkezéshez?

A légiforgalmi irányító tanfolyamra a HungaroControl Zrt. weboldalán egy egyszerűen és gyorsan kitölthető online regisztráció elküldésével lehet jelentkezni.

A jelentkezéshez mindössze egy fényképes önéletrajzot, motivációs levelet kell beküldeni, valamint csatolni kell a legalább középfokú iskolai végzettséget igazoló okirat másolatát.

Nagyon fontos, hogy be kell küldeni egy államilag elismert, (C típusú) angol középfokú komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű bizonyítvány másolatát. Ennek meglétét ugyanis jogszabály írja elő, így a cég akkor sem tud eltekinteni a megfelelő nyelvvizsgát igazoló okirattól, ha a jelentkező anyanyelvi szinten beszél angolul.

Ne halaszd az utolsó pillanatra a jelentkezést!

Fotó: AIRportal.hu

A HungaroControl szakértői arra biztatják a jelentkezőket, hogy ne centizzék ki a jelentkezést, minél előbb küldjék el a pályázatukat.

Ez előnyös a jelentkezőknek is, mert így több FEAST időpont közül választhatnak a toborzó időszak során, és az orvosi vizsgálatok időzítésében is lehetőség adódik a tervezésre. Ha valamilyen nem várt esemény, vagy betegség jön közbe, rugalmasabban tudják alakítani a felvételi időpontokat azok, akik nem az utolsó pillanatban jelentkeznek. Ezen felül több idő áll rendelkezésre a szükséges ügyintézéshez, vagy hiánypótláshoz is, és marad idő, ha egy plusz igazolást kell megszerezni (pl. nyelvvizsga honosítás, iskolai végzettséget igazoló dokumentum, orvosi igazolás, stb.).

Lehet-e készülni a felvételire?

A tesztekre nem kell, és sokak szerint nem is lehet előzetesen felkészülni, hiszen ezek a képességeket, készségeket mérik fel, nem elméleti tudást, vagy begyakorolt megoldásokat követelnek.Ugyanakkor a sikeres felvételihez a magabiztos angoltudás elengedhetetlen.

Az előző években általunk megkérdezett irányító hallgatók szerint az a legfontosabb, hogy kipihenten, stabil angol nyelvtudással és egészséges magabiztossággal álljon neki a teszteknek a jelentkező.

Milyen életpálya vár a légiforgalmi irányítókra?

Fotó: AIRportal.hu

A légiforgalmi irányító hivatás egy nagyon magas presztízzsel járó és különleges szakma, mely hosszú távú, kiszámítható munkát, anyagi biztonságot és tervezhetőséget nyújt.

A légiforgalmi irányítói szakmát ugyanakkor nem lehet megunni, nincs két egyforma nap. Folyamatos fejlődés, tanulás vár azokra, akik ezt a munkát végzik.

Az átlagon felüli anyagi juttatásokon túl a légiforgalmi irányítók kiemelkedően jó munkakörülmények között dolgozhatnak, tervezhető beosztás mellett megfelelő szabadidővel rendelkeznek, a HungaroControl által támogatott rekreációban vehetnek részt minden évben.

Az irányítók előtt karrierút lehetőségek, életpályamodell és fejlődési lehetőség áll, supervisorrá vagy akár oktatóvá válhatnak, részt vehetnek szakértőként a cég különböző projektjeiben.

Vágj bele életed legnagyobb kalandjába, jelentkezz légiforgalmi irányítónak most!

Ha érdekel a légiközlekedés, vagy a légiforgalmi irányítás és úgy érzed, megvan benned a szükséges motiváció,
küldd el a jelentkezésed minél előbb, de legkésőbb 2019. január 31-ig a HungaroControl Zrt-hez, hogy a világ egyik legkülönlegesebb szakmájában dolgozhass!