Elvégezte a Boeing 737 MAX hatósági ellenőrző repüléseit az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA).

A teszteket az EASA szakemberei Vancouver repülőteréről felszállva hajtották végre a Boeing 737 MAX egyik gyári tesztpéldányán. A kanadai helyszínre a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozások okán esett a választás.

Az EASA közleménye szerint akövetkező lépés az lesz a típus kereskedelmi forgalomba történő visszatérésének folyamatában, hogy
a tesztrepülések során összegyűjtött adatokat elemzik, majd beterjesztik az illetékes nemzetközi testületnek.

A különböző országok hatóságaiból álló Joint Operations Evaluation Board (JOEB) jövő héten a londoni Gatwick repülőtéren tanácskozik majd.

Az európai hatóság közlése kiemeli, hogy az EASA szoros együttműködésben dolgozik az USA Szövetségi Légügyi Hivatalával (FAA) annak érdekében, hogy a típus a lehető leghamarabb visszatérhessen a forgalomba, de ez csak akkor történhet meg, ha meggyőződtek arról, hogy biztonságos.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amint korábban megírtuk, a kanadai közlekedésbiztonsági hatóság ezen a héten végezte el a szükséges vizsgálatokat, az egyik tesztgép a Moses Lake-i repülőtérről szállt fel.

A Szövetségi Légügyi Hatóság augusztus elején számolt be arról, hogy négy fő változtatást írt elő a nyilvánosan véleményezhető előzetes légialkalmassági direktívában. A Boeingnek változtatnia kell a repülésirányító, illetve a fontos adatokat és értékeket kijelző szoftveren, hogy az hiba esetén megfelelő figyelmeztetést küldjön. Emellett szükség van még bizonyos, a pilóták által követett eljárásrendek áttekintésére, és néhány kábel elvezetésének módosítására is.

Emellett át kell még tekinteni a pilóták képzéséhez szükséges tananyagot és követelményrendszert is, ezt szintén az amerikai, európai, kanadai és brazil hatóságok szakembereiből álló bizottság véleményezi.

A Boeing reményei szerint a MAX-ok még ebben az évben újra szolgálatba állhatnak, bár a hatóságok egyike sem jelölt meg céldátumot.

(Forrás: Boeing)