Megváltoztatja poggyász-szabályzatát a Ryanair 2017. november 1-től. Az ír diszkont légitársaság utasai a járatok beszállításánál tapasztalt késések miatt csak egy kézipoggyászt vihetnek a fedélzetre, a nagyobb táskákat a beszállításkor le kell adni. Ugyanakkor a feladott csomagok díját csökkentették a maximális tömeg korlátját növelték.

Fotó: AIRportal.hu

November elejétől csak az elsőbbségi beszállítás szolgáltatással rendelkező (beleértve a Plus, Flexi Plus & Family Plus opciót megvásárló) utasok vihetnek fel két darab kézipoggyászt a Ryanair járatok fedélzetére.

A többi utas csak egy darab kézipoggyászt vihet a fedélzetre.

Akinél két kézicsomag van (pl. egy gurulós kis bőrönd és egy laptoptáska, vagy retikül), a nagyobb csomagot a beszállítókapunál le kell adni a személyzetnek. Az ilyen csomagokat a légitársaság külön díj felszámítása nélkül szállítja a repülőgépek rakterében.

A légitársaság ugyanakkor 15 kg-ról 20-ra emeli a feladható poggyászok súlykorlátját, és párhuzamosan csökkenti a poggyászfeladás díját. A sztenderd kategóriájú feladott poggyászért 35 euró helyett csak 25 eurót kér a cég az utasoktól.

A légitársaság a változtatást azzal indokolta, hogy csökkenteni szeretnék a beszállítás megcsúszásából fakadó járatkéséseket. A cég közleménye szerint túl sok utas repült két kézicsomaggal, mely az átlagos 97%-os load-factor mellett azt eredményezte, hogy a nem fértek el a kézipoggyászok a Boeing 737-800-as repülőgépek fej feletti csomagtárolóiban.

Az új szabályokkal a Ryanair arra szeretné ösztönözni utasait, hogy kevesebb kézipoggyásszal utazzanak, inkább adják fel a csomagjaikat (vagy vegyék meg a priority boarding szolgáltatást, amely 5 euró a jegyvásárláskor, 6 euró az indulás előtt minimum egy órával megvásárolva – a szerk.).

Amint arról korábban beszámoltunk, a Wizz Air éppen október 29-től lazít a kézipoggyász szabályzatán. A légitársaság júliusban jelentette be, hogy ingyenessé teszi a nagyméretű kézipoggyászt a járatok fedélzetén.

Kenny Jacobs, a légitársaság marketing vezérhelyettese bemutatja az új szabályokat

 • László Pap

  Friss tapasztalat, hogy a Ryanair a legtöbb utastól elvette beszálláskor a nagyobbik kézi csomagot, ami méreténél fogva inkább fedélzeti csomag, mint kézi. Volt, amikor felvihettem, és volt, amikor nem. Tapasztalat, hogy sokkal jobb volt leadni a felszállásnál. Nem kell felcipelni, lecipelni, szenvedni vele a szűk kis folyosón, felemelni a rekeszbe, onnan leszedni, stb. Szimpatikus, ha fel kell adni, és ha ezt előre tudom, úgy pakolok, hogy ez ne okozzon gondot. Kényelmesebb!

  • csikadam

   Ha jól értem akkor a check-in pultnál is feladhatom a nagyobbik kézipogyót. A Transavianál mindig így utaztam, hálás is volt a pultos, hogy ott adtam le és nem a kapunál kell összeszedjék.

 • Chestcontrol

  sajnos pl a deleuropai orszagoknal sok az utas aki maximummal utazik tetezve h a repteri szemelyzet kb akkor ellenorzi ha eppen nem szarnak bele. szal van h 2-3 taskaval jonnek per fo!! es ha rakerdezel muyatnak egy random arcot(idoset) h csak neki segit😂😂😂 egyszeruen nem fernek el