A Varsó közelében tervezett légikikötő 2032-ben fogadhatja az első járatot, és évi 34 millió utas kiszolgálására lesz képes.

A lengyelországi kormányváltás utáni bizonytalan helyzetet követően a Foster + Partner neves brit építésziroda benyújtotta a CPK közlekedési csomópont (Centralny Port Komunikacyjny) korábbiakhoz képest némileg módosított terveit.

A kivitelezési munkák 2026-ban indulhatnak, az évi 34 millió utas kiszolgálására képes létesítmény első fázisának átadást pedig 2032-re tervezik.

A repülőtér négy, de az eredetileg tervezettnél valamivel rövidebb utasmólóval és kezdetben 50 utashíddal rendelkezik majd, amelyek közül 23 szélestörzsű repülőgépek kiszolgálására is alkalmas lesz.

A 450 ezer négyzetméteres terminál óránként legfeljebb mintegy 11 ezer utas kezelésére lesz képes, kezdetben 140 utas- és poggyászfelvételi pult működik majd, ez később 170-re bővíthető.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A létesítmény alsó szintjén vasútállomás és buszpályaudvar biztosítja az összeköttetést az ország összes régiójával, ugyanakkor az üzemeltető úgy számol, hogy az utasok 40 százaléka csak átszáll majd a repülőtéren.