Átvette a DHL Express az első hosszabb törzsű Airbus A330-asból átalakított áruszállító repülőgépet.

EFW – Airbus A330-300P2F (Forrás: EFW)

A szingapúri ST Aerospace és az Airbus közös vállalkozásaként működő, utasszállító repülőgépek áruszállítóvá alakításával foglalkozó Elbe Flugzeugwerke (EFW) december 1-jén adta át az első A330-300P2F (Passenger-to-Freighter) repülőgépet a DHL Expressnek Drezdában.

Az európai légügyi hatóság (EASA) a sikeres tesztrepüléseket követően adta ki az A330-300P2F forgalomba állításához szükséges kiegészítő típustanúsítványt.

Az első áruszállítóvá átalakított hosszabb törzsű A330-as korábban a maláj légitársaság flottájában szolgált, a repülőgép 22 éves.

A DHL Express nyolc darab A330-300P2F típusú átalakított repülőgépre rendelkezik kötelező érvényű megrendeléssel, további tíz darabra pedig opcióval.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: EFW

Az A330P2F átalakítási programot 2012-ben indította az ST Aerospace és az Airbus, majd később létre hozták az ezzel foglalkozó közös vállalatukat, az EFW-t.

A programban mindkét eddigi A330-as változat átalakítására kidolgozták a műszaki megoldásokat.

Az A330-300P2F a nagyobb terjedelmű és kisebb fajsúlyú áruk szállítására ideális, így jó választás a globális expressz csomagküldő cégek számára.

A rövidebb törzsű A330-200P2F a nagyobb sűrűségű áruk szállítására alkalmas, nagyobb hatótávjának köszönhetően akár hosszabb útvonalakon is. A -200-as változat átalakítása már szintén folyamatban van, de az első tesztrepülés időpontját még nem hozták nyilvánosságra.

Ezeket a főbb átalakításokat kell elvégezni egy eredetileg utasszállítónak készült A330-ason, hogy alkalmassá tegyék a légiáru-szállításra. (Forrás: EFW)