Az Airbus arra készül, hogy akár jövő nyáron közel 20 százalékkal növelje az A320-as család típusainak gyártását, ha a légiközlekedés elkezd helyreállni.

A Reuters a gyártó tájékoztatására hivatkozva azt írta: a cég arra kérte a beszállítókat, készüljenek fel arra, hogy az igényszint emelkedésével 18 százalékkal növeli az Airbus az A320-as család gyártását.

Ez azt jelenti, hogy a most érvényben lévő havi 40 példánnyal szemben hosszabb távon 47-et szerelne össze az Airbus.

A szóvivő szerint ezzel a korai értesítéssel próbálnak kiszámíthatóságot teremteni a beszállítók körében, biztosra akarnak menni, hogy mindenki felkészül a nagyobb volumenű megrendelések teljesítésére.

Forrás: Airbus

Ennek feltétele iparági források szerint az, hogy a megrendelő légitársaságok utasforgalma elkezdjen visszaállni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Airbus elsősorban a délkelet-ázsiai fapadosok gyors fellendülésére számít, de jelzésértékű az is, hogy a Wizz Air, amely szintén jelentős ügyfél, ugyanígy gyors visszarendeződésre számít.

Váradi József lapunknak korábban azt mondta, jövő nyár közepére elérhetik a 2019-es kapacitásokat.

Ezzel összhangban az Airbus most azzal számol, hogy legkorábban jövő júliusban kezdheti el a gyártás felpörgetését. A Reuters megjegyezte, hogy ezzel nagyobb nyomást helyez a Boeingre, mivel az amerikai versenytárs most azzal van elfoglalva, hogy új gazdát találjon több száz, már legyártott 737 MAX-re.

Az Airbus október elején még azt közölte, hogy sokkal rosszabb a helyzet, mint amire számítottak, ezért 15 ezer munkahely megszüntetésére kell számítani, ugyanakkor fenntartották a keskenytörzsű típusok gyártási rátáját.

Saját várakozásai szerint az utasforgalom 2023 és 2025 között áll vissza a 2019-es szintre, de az A320-as családra jóval korábban bővülhet az igény.

A válság előtt 60 darab keskenytörzsűt gyártott az Airbus, 2021-ben már 63 gép kibocsátásával számoltak eredetileg. A toulouse-i A380-as összeszerelő csarnok helyére tervezett A321neo gyártósor létrehozásáról, amely 2022-től állt volna üzembe, viszont egyelőre letett az Airbus a korábbi hírek szerint.