A koronavírus-járvány második hulláma és az utazást korlátozó intézkedések miatt csak módosítások lesznek a Wizz Air hálózatbővítési terveiben, jövő nyárra már akár teljes kapacitáson működhet a légitársaság – mondta az AIRportal.hu-nak Váradi József vezérigazgató.

Összességében csökken a kereslet az egyes országok intézkedései miatt, az érintett piacokról ki kell vonni a kapacitást, viszont ez csak átmeneti intézkedés – jelentette ki az AIRportal.hu-nak adott interjúban a Wizz Air vezérigazgatója. Váradi József a honvédséggel szakemberek képzésére megkötött egyezmény aláírása után elmondta:

azt, hogy mennyiben változik rövid időtávon a hálózatfejlesztés, kizárólag a kormányok által hozott utazási szabályok befolyásolják, csak ezek alakítják a keresletet, hiszen szerinte az emberek utazási kedve nem változott.

Váradi József (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

(A légitársaság minapi bejelentése szerint elhalasztották a Szentpéterváron létrehozandó bázis indulását, szeptemberről december 3-ra – a szerk.)

Váradi József megerősítette, hogy egyetlen gépátvételt sem halasztottak el, a következő időszakban nagyjából 30 Airbus érkezik a flottába eladás-visszlízing formájában. Ezzel egyidejűleg a közeljövőben jár le több régebbi példány bérleti szerződése, így a rendelkezésre álló gépek száma jelentősen nem fog emelkedni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az európai piacon konszolidáció várható: könnyen lehet, hogy főként csődök formájában (ahogyan ezt Willie Walsh volt IAG-vezér is jósolta a minap – a szerk), ami pedig új stratégiai döntések meghozatalára ad lehetőséget.

Bár az iparág 2024-2026 közé teszi a kapacitások 2019-es szintjéhez való visszatérést, Váradi József szerint a Wizz Air ennél jóval hamarabb elérheti ezt. Ennek oka, hogy az úgynevezett point-to-point forgalom hamarabb helyre fog állni.

Így a legrosszabb esetben jövő nyárra a Wizz Air már teljes kapacitással üzemelhet.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormányzat a Qatar Airways-től vásárolt egy Airbus A330-as teherszállító gépet, és a hírek szerint a Wizz Air lenne az üzemeltető. Ezzel kapcsolatban Váradi József azt mondta, egyelőre vizsgálják az üzemeltetés feltételeit, és folynak a tárgyalások a kormánnyal, de megállapodás nem született.

A Qantas a héten jelentette be, hogy országnéző körutazásokat tervez, és 10 perc alatt az összes jegyet eladták rá. Kérdésünkre, hogy a Wizz Air tervez-e ilyet, Váradi József azt mondta, felvetődött már cégen belül is ez a javaslat, de szerinte korántsem biztos, hogy ez akkora ötlet, mint amekkorának hangzik, inkább marketingértéke van.