Két üzletet is kötött az Airbus az új generációs A350F cargo-gépre, emellett több megrendelés is érkezett az elektromos légitaxikat fejlesztő cégekhez.

Az Airbus már kora reggel bejelentette, hogy a Singapore Airlines aláírta a kötelező érvényű megrendelést hét Airbus A350F áruszállító repülőgépről, amelyre még tavaly decemberben kötöttek szándéknyilatkozatot. A 2025 utolsó negyedévétől érkező, új generációs gépekkel a Boeing 747-400F repülőgépeit váltja le a légitársaság áruszállító divíziója.

Bár az Airbus közlése erre nem tér ki, de a légitársaság bejelentésében szerepel, hogy a Singapore Airlines 15 darab A320neo és két A350-900 utasszállító repülőgépre szóló korábbi megrendelését váltotta át a hét A350F-re.

A szingapúri légitársaság a legnagyobb A350-es üzemeltető a világon, jelenleg 58 példány repül a flottájában.

Grafika: Airbus

Az európai gyártónak sikerült egy másik ügyfelet, az Etihad Airwayst is megnyernie, a légitársaság hét A350F-re adott szándéknyilatkozatot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bár korábban az abu-dzabi központú légitársaságnak több mint 60 darab utasszállító A350-esre volt megrendelése, ebből eddig mindössze öt A350-1000-est vett át.

A Boeing nem jelentett be új üzletet Szingapúrban, de közölte, hogy az eddig csak használt MD-11F és 747F gépeket üzemeltető, amerikai Western Global Airlines áruszállító légitársaság két Boeing 777F-re írt alá kötelező érvényű megrendelést.

Forrás: Boeing

Az Airbus és a szingapúri ST Aerospace közös vállalata, az Elbe Flugzeugwerke GmbH (EFW) hat A321P2F konverziójáról állapodott meg a Smart Lynx Airlinesszal. Az utasszállító gépek cargová alakítását idén és jövőre végzik az ST Engineering kínai és szingapúri üzemeiben. Mind a hat A321P2F gépet a DHL számára üzemelteti majd a Smart Lynx.

A brazil Embraer a show második napján két üzletet jelentett be, a függőleges le- és felszállásra képes elektromos légijárműveket (eVTOL) fejlesztő Eve leányvállalata 40 légitaxiról kötött megállapodást a Microflite ausztrál helikopteres céggel. Az Eve emellett legfeljebb 50 példány vételéről kötött szerződést a szintén ausztrál Aviair és HeliSpirit cégekkel. Az eVTOL-gépek 2026-tól állhatnak majd forgalomba Ausztráliában.

Forrás: Embraer

Elektromos légitaxik lízingjéről állapodott meg az Air Asia-csoport is, a cég szándéknyilatkozatot írt alá a dublini központú Avolon lízingcéggel száz darab VX4 eVTOL-légijármű bérléséről, amellyel a légitársaság forradalmasítani kívánja a délkelet-ázsiai nagyvárosi légiközlekedést.

Az Avolon még tavaly nyáron rendelt meg 500 darab VX4 típusú légitaxit a Vertical Aerospace-től 2 milliárd amerikai dollár értékben, amelynek a 90 százalékára már talált üzemeltetőt. A rendelésből 250 példány a brazil Gol légitársasághoz, 100 a Japan Airlineshoz, 100 pedig az Air Asia-hoz kerül.

A Singapore Airshow első napjáról szóló összefoglalónk itt olvasható.

Forrás: Avolon