Az amerikai gyártó a 737-eseknél felfedezett legújabb minőségi hiba ellenére fenntartja az idei és a hosszú távú átadási céljait, a kereskedelmi gépek üzletágának bevétele nőtt, vesztesége pedig mérséklődött az első negyedévben.

A Boeing 130 darab kereskedelmi repülőgépet adott át az idei év első három hónapjában, amellyel hajszállal megelőzte európai riválisát, ám április közepén nyilvánosságra hozták, hogy több száz Boeing 737-es átvizsgálására és javítására lehet szükség, mert a Spirit Aerosystems problémát fedezett fel az általa szállított szerkezeti elemek gyártásánál, emiatt ismét fel kellett függeszteni a típus átadásait.

A korábbi közlés szerint egyes típusváltozatok törzsének és függőleges vezérsíkjának összeillesztésénél, a nyolc csatlakozó elemből kettő gyártásakor a szabványostól eltérő eljárást alkalmaztak, de a gyártó most megismételte, hogy a hiba nem jelent azonnali repülésbiztonsági problémát, javítása azonban gépenként néhány napot vesz igénybe.

A gyártó a negyedéves üzleti eredményeinek ismertetésekor közölte, hogy a probléma ellenére fenntartja a 737-esek idei évre kitűzött 400-450 darabos átadási céljait.

Forrás: Boeing

A cég szerint ugyanis ezt csak rövid távon befolyásolják a szükséges ellenőrzések és esetleges javítások, és fenntartja a tervét, hogy az év folyamán havi 38-ra növelje a 737-es gyártósorok kibocsátását, az ezzel kapcsolatos beszállítói ütemterveken sem módosít. A gyártó változatlanul 2025-2026-ra tervezi a havi 50 darabos kibocsátás elérését.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Boeing a 787-eseknél 2023 végére havi öt példányra akarja emelni a gyártást a jelenlegi háromról, 2025-2026-ra pedig már ennek duplájára.

Forrás: Boeing

A  kereskedelmi repülőgépek üzletága az első negyedévet 6,7 milliárd dolláros bevétellel és 615 millió dolláros működési veszteséggel zárta, a tavalyi év azonos időszakához képest ezek jelentős javulást mutatnak, amikor 4,2 milliárd dollár bevétel mellett 897 milliós veszteséget hoztak össze.

David Calhoun vezérigazgató szerint a vállalat jelentős előrelépést tett a talpraállás felé, és továbbra is jó úton halad, hogy helyrehozza a pénzügyi és működési teljesítményét.

Elismerte: még további intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy stabilitást teremtsenek a saját működésükben és az ellátási láncokban. A 737-esek problémájával kapcsolatban megjegyezte, hogy büszke a csapatra, amiért késedelem nélkül és átlátható módon jelezték a problémát a hatóság és az ügyfelek felé.