Bár az első félévben több százmillió dollár veszteséget hozott össze a világ egyik legjobb légitársaságaként számon tartott hongkongi Cathay Pacific, úgy tűnik az előre menekülést választották: berendeltek 32 új Airbus A321neót.

Az Airbus tájékoztatása szerint a Cathay csoporttal szándéknyilatkozatot írtak alá a 32 új gép vételéről, az üzlet listaáron számolt értéke 4 milliárd dollár. Az új gépek a Cathay Dragon regionális leányvállalat flottájába kerül, ott az idősebb A320-asok és A321-eseket fogja váltani.

A társaság flottájában most is csak Airbusok vannak, így az üzemelés ezen részével nincs sok baj, legalább is ami a homogén flottát illeti. Az A321neók azonban mintegy 20 százalékkal alacsonyabb kerozinköltség mellett üzemeltethető, és a bajban lévő Cahtay-nek most kimondottan jól jön.

Grafika: Airbus Industries

Az új gépekkel azonban a hongkongiak nem csak a régi gépeket cserélik le, de a többletkapacitást kihasználva új járatokat is indítanak majd, így a most 56 célállomásból álló útvonalhálózat tovább bővülhet.

A csoport az elmúlt héten közölte, hogy az első félévben az előző évihez képest szinte alig nőtt az árbevétele, viszont a tavalyi 45 millió dolláros nyeresége 250 millió dolláros veszteségbe csapott át. A Cathay már az első negyedévben lejtmenetbe kapcsolt anyagilag a Singapore Airlines-szal együtt, akkor az erős konkurenciát is az okok között említették, mivel a hongkongiaknak a többiekhez képest elenyésző mértékű ráhordó kapacitása van.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezt korábban még a kabintermék folyamatos javításával kompenzálták, a Skytrax is többször ötcsillagos légitársaságnak választotta őket. Bár a fejlesztéseket azóta is folyamatosan ütemezik, lehet, hogy ez is hozzájárult a mostani rosszabb teljesítményhez. A flottacsere folyamatos, a 747-eseket nem rég vonták ki, helyükre pedig Airbus A350-esek érkeztek és érkeznek: 17 900-as már szolgálatban van és további 31, köztük 1000-es változatok is érkeznek majd Hongkongba.