Belép a belarusz piacra a Wizz Air, a low-cost légitársaság 2020 tavaszán Budapest és Minszk között indít járatot – erősítette meg a korábbi sajtóértesüléseket a fehérorosz közlekedési miniszter.

A közlés szerint a Budapest–Minszk útvonal egyelőre az egyetlen, amelyről megállapodtak a Wizz Airrel.

„A célunk a regionális repülőterek fejlesztése, a diszkont cégekkel ezzel párhuzamosan azon dolgozunk, hogy a regionális légikikötőkbe repüljenek” – idézte hírében Alekszej Avramenko tárcavezetőt a tut.by portál.

A miniszter hozzátette: több low-cost légitársasággal is tárgyalásokat folytatnak, amelyek gazdasági alapon hoznak döntést arról, hogy megjelennek-e egy adott útvonalon.

Fotó: AIRportal.hu

A járatnyitásról már hosszú ideje folytak az egyeztetések, Artem Szikorszkij fehérorosz közlekedési és kommunikációs minisztérium légügyi igazgatója a belarusz állami hírügynökséggel még júliusban azt közölte, hogy a magyar hatóság egy szándéknyilatkozattal kereste meg a minszki társhatóságot annak érdekében, hogy 2020 tavaszától a Wizz Air megkapja a kijelölést a járat indítására.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Tavaly novemberben az AIRportal.hu is beszámolt arról, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a belarusz–magyar üzleti fórumon azt közölte: egyeztetéseket kezd a magyar kormányzat, hogy a Wizz Air járatot nyisson Budapest és a fehérorosz főváros, Minszk között.

A kezdeményezést akkor azzal indokolta az államtitkár, hogy a fehérorosz légicég, a Belavia 2013 őszétől közlekedő heti három járata (ráadásul Belgráddal kötve – a szerk.) nem elegendő a turisztikai és üzleti kapcsolatok fejlesztésére.

Amint korábban megírtuk, a belarusz légitársaság jelenleg hetente kétszer Minszkből érkező repülőgépei továbbközlekednek Belgrádba, és az ötödik szabadságjog intézménye alapján értékesíthetnek jegyeket a Budapest és Belgrád közötti szakaszra is. A Belavia korábbi bejelentése szerint azonban 2019. október 24-től megszűnik a Budapest-Belgrád összeköttetés, a légitársaság önálló járatokat közlekedtet majd mindkét fővárosba.