A koronavírus-járvány miatt jelentős veszteségeket szenvedett el az Emirates és a cégcsoport, eddig már a dolgozók negyedét voltak kénytelenek elküldeni.

Az Emirates honlapján olvasható közlemény szerint a szeptember 30-án zárult harmadik pénzügyi negyedév végéig az Emirates légitársaság és a Dnata földi kiszolgáló cég együtt 3,8 milliárd USA-dollár értékű veszteséget könyvelt el, miután bevételeik 74 százalékkal 3,7 milliárd dollárra csökkentek.

A légitársaság március végétől egészen május 21-ig egyetlen menetrend szerinti utasszállító járatot sem üzemeltetett, csupán néhány rendkívüli utat teljesített.

Forrás: Emirates

Ez meglátszik a forgalmon is: április 1. és szeptember 30. között alig 1,5 millióan utaztak a légitársasággal, a repülőgépek ülőhelyeinek átlagos kihasználtsága 38,6 százalék volt.

Azóta az Emirates 103 város – köztük Budapest – felé már újraindította az üzemelést.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az áruszállítási üzletág volt az, amely valamelyest képes volt a bevételkiesést kompenzálni. A szállított áru mennyisége ugyan 35 százalékkal 800 ezer tonnára csökkent az utasszállító járatok leállítása miatt (hiszen ezek rakterének kapacitása kiesett), de a haszonkulcs kétszeresére nőtt a járvány előtti szinthez képest.

A cégcsoport emellett kénytelen volt dolgozói 24 százalékát elküldeni, így szeptember 30-án 81 ezer embernek adott munkát.

Mint arról a héten beszámoltunk, az Emirates A380-asokkal is teljesít dedikált áruszállító charter járatokat, emellett több Boeing 777-300ER-t át is alakított e célra az ülések egy részének eltávolításával.

Mindemellett az Emirates a flotta fiatalon tartása miatt 4 repülőgépet – köztük egy A380-ast – vont ki a flottából.