A Ryanair vezérigazgatója a repülőjegy-árak akár tíz százalék körüli emelkedésére számít az új gépek átadásának késései okozta kapacitáshiány miatt.

Az ír fapados eredetileg 57 darab Boeing 737 MAX 8200 típusú repülőgép átadására számított 2024 április végéig, ám a Boeing a múlt héten újabb csúszásról küldött értesítést.

A légitársaság már a január végi negyedéves eredményközlésekor jelezte, hogy a geopolitikai események mellett a gépátadások csúszása lehet hatással a bevételekre és nyereségre.

„Nem igazán tudjuk, hány repülőgépet szállít a Boeing: 30-40 közötti számút biztosan, de bízunk benne, hogy 40 és 45 között lesz az átadott példányok száma. Azonban abban már kevésbé bízunk, hogy a darabszám 45 és 50 között lesz” – mondta Michael O’Leary vezérigazgató a Reuters szerint.

Amennyiben csak 40 példány érkezik április elejéig, akkor a légitársaságnak kisebb menetrend-igazítást kell végrehajtania.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Michael O’Leary hozzátette, hogy a kevesebb rendelkezésre álló repülőgép miatt kisebb kapacitás áll majd rendelkezésre a piacon a nyári időszakban, amely korlátozza a növekedést, és a jegyárak drágulásához vezet.

Az áremelkedést 5-10 százalék közé várja a szakember, azaz nem éri el a 2023 nyarán tapasztalt 17 százalékot.

A Ryanair vezére éppen a múlt héten a nyári menetrendet bejelentő, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján szabályosan ekézte versenytársát, amiért a Wizz Air járatokat töröl és kapacitást csökkent az Airbus A320neo-család Pratt & Whitney hajtóműveinek anyaghibája okozta nagyjavítás miatt.