Végleg búcsút vesz a Boeing 747-es típustól az El Al, a dávicsillagos légitársaság utolsó, a típussal teljesített kereskedelmi járata november 3-án száll fel Rómából Tel Aviv felé.

Mint arról beszámoltunk, november elejére időzítette a mára ikonikussá vált négyhajtóműves típus végleges kivonását Izrael nemzeti légitársasága. A búcsúkör a szimbolikusan LY 1744 és 1747 járatszámokat kapott Tel Aviv—Róma—Tel Aviv járatpár lesz.

Rómába november elsején, Mindenszentek ünnepén repül a típusból megmaradt két utolsó példány egyike, vagy a 4X-ELA vagy a 4X-ELC lajstromjelű, ennek a járatnak azonban még nem szán ünnepi jelleget a légitársaság.

Nem úgy két nappal később, a november 3-i szektornak, amely 48 év után az utolsó Boeing 747-essel teljesített járat lesz az El Al történetében, emiatt egy típus kivonásakor szokásos ceremóniák mellett egy különleges mozzanat is tervben van.

Két órával a felszállás után, Dél-Ciprus felett repülve végez majd “égi festést” a repülőgép, vagyis útvonalával valamilyen alakzatot rajzol ki az égre, illetve az online járatkövető oldalak térképeire.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az esemény az ilyen oldalak mellett az El Al weboldalán is követhető lesz, a menetrend és a tervezett útvonal azonban az időjárási viszonyok és más, üzemelést korlátozó tényezők függvényében változhatnak.

Az El Al utolsó Boeing 747-400-asa egy korábbi fotón (Forrás: Wikimedia Commons)

A cég lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a 747-400-as helyi idő szerint tíz órakor (izraeli idő szerint tizenegy órakor) száll fel Rómából, az “égi festés” dél körül veszi kezdetét a módosított útvonalon, ami miatt értelemszerűen meghosszabbodik a normál esetben 3 óra 20 perces repülés.

Azt ugyanakkor nem árulta el a légitársaság, milyen alakzat rajzolódik majd ki az útvonalból, de a Jumbojet 48 éves izraeli szolgálatának méltó lezárását ígérik ezzel, és a leszállás utáni szokásos vízsugaras köszöntéssel.

A járatra minden jegy elkelt, az októberi bejelentés hírére a repülésrajongók és a Boeing 747-es típust kedvelők elkapkodták a jegyeket ártól, üléskategóriától függetlenül. A légitársaság flottájában Boeing 787 Dreamlinerek váltják a sokak által történelmi jelentőségűnek tartott négyhajtóművest.

Frissítés: A rajz

✈️✈️✈️ Hatalmas 747-es körvonalat rajzolt az égre és a virtuális radarképekre az El Al légitársaság utolsó Boeing…

Közzétette: AIRportal.hu – 2019. november 3., vasárnap