Letették a Boom Supersonic gyárának alapkövét Észak-Karolinában, a telephelyen történik majd az Overture típus összeszerelése mellett a gépek tesztelése és a vevőknek történő átadás is.

A Superfactory elnevezésű üzem a greensborói Piedmont Triad nemzetközi repülőtér melletti 62 hektáros területen épül meg.

A 37 ezer négyzetméteres összeszerelőcsarnok mellett itt kap helyet az ügyfélszolgálati központ is, továbbá az elkészült Overture-példányok átadás előtti tesztelését is itt végzik majd.

Forrás: Boom Supersonic

A gyáregységben 2032-ig több mint 2400 alkalmazottra bővítene majd a startup gyártó, a helyszínre éppen azért esett a választás, mert Észak-Karolinában magasan képzett munkaerő áll rendelkezésre a repülőgépipari szektorban, valamint a közép- és felsőfokú szakoktatás is fejlett. Emellett több fontos beszállító telephelye is az államban működik.

A Boom jelenlegi tervei szerint az Overture gyártása 2024-ben kezdődik, a prototípus 2026-ban gördülhet ki a gyártósorról, az első repülésre 2027-ben, a hatósági tanúsításra pedig 2029-ben kerülhet sor.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amint tavaly decemberben megírtuk, miután a nagy hajtóműgyártók kikosarazták a szuperszonikus utasszállítót tervező céget, az amerikai startup egy három vállalatból álló csoporttal állapodott meg az Overture erőforrásának kifejlesztéséről.

A gyártó idén nyáron bemutatott frissített tervei szerint az Overture 65-80 utast szállíthat, a tengerek és óceánok felett a hangsebesség 1,7-szeresével (Mach 1,7). Teljes hasznos terheléssel hatótávolsága 4250 tengeri mérföld (7871 km) lesz. A típusról bővebben itt írtunk:

Bemutatta szuperszonikus utasszállítója friss terveit a Boom