Az Embraer márkanév helyett Boeing Brasil – Commercialként folytatja tevékenységét a jövőben a Sao Jose dos Campos-i központú repülőgépgyártó, az amerikaiakkal közös vegyesvállalathoz kerülő kereskedelmi üzletága.

A Reuters jelentése szerint arról az amerikai gyártó még nem hozott döntést, hogy a közepes méretű repülőgéptípusokat, az E-Jet családot is átnevezi-e.

Minderre azok után nyílt lehetőség, hogy a chicagói székhelyű gyártó 4,2 milliárd dollárért felvásárolta az Embraer kereskedelmi repülőgépek üzletágának 80 százalékát, amely amerikai-brazil vegyesvállalatként működik a jövőben.

Ezzel Brazília egyik legikonikusabb márkaneve tűnik el a kereskedelmi repülési szegmensből. A társaságot még 1969-ben alapították és 1994-ig állami tulajdonban volt, ekkor privatizálták. A név a brazil repülőgépgyártó vállalat portugál megfelelőjéből (Empresa Brasileira de Aeronáutica) származó betűszó.

Forrás: Boeing

Az Embraer márkanév a business jetek, illetve katonai gépek világában megmarad, ezeket a részeket ugyanis nem érintette a Boeing akvizíciója.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A folyamat része a Boeing és az Airbus egyre nagyobb térnyerésének, hiszen az Airbus szintén tavaly vásárolta fel a Bombardier-től a C Seriesek gyártását, ezzel mindkét nagy repülőgép előállító vállalkozásnak lesz saját típusa a 100-150 székes szegmensben.

Ezzel pedig egy csapásra kiütötték a nyeregből Kanadát és Brazíliát, így most már szinte csak Kína marad az egyedüli veszély a Boeing és az Airbus „kétpólusú” világára.

Az Airbus a C Series program átvételét követően teljesen beillesztette a saját termékskálájába a CS100-ast és CS300-ast, azok típusjelzése is A220-100-ra és A220-300-ra változott.