Még az év vége előtt elindítaná első Boeing 737 MAX-szel teljesített jártait az American Airlines, amennyiben a hatóság novemberben megadja az engedélyt a típus használatára.

A Fort Worth-i székhelyű légitársaság szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, december 29-től január 4-ig Miami és New York – La Guardia repülőtere között teljesítenének naponta egy járatot a géppel.

A további lehetséges útvonalakat az American Airlines még vizsgálja, a járatokra péntektől lehet jegyet foglalni.

Fotó: American Airlines

A légitársaság folyamatosan kapcsolatban van a Szövetségi Légügyi Hivatallal (FAA) és a gyártóval, az engedély kiadásától függően változhat az első gép forgalomba állásának időpontja.

Az American Airlines közlése szerint nem fogják automatikusan a MAX-szel teljesített járatokra átfoglalni azokat, akiknek az eredeti menetrendje megváltozott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint arról korábban beszámoltunk, az FAA és az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) novemberben adhatja ki a 737 MAX légialkalmassági engedélyét, bár az amerikai fél hivatalosan továbbra sem adott meg határidőt a munka elvégzésére.

Patrick Ky, az európai szerv vezetője a múlt héten egy nyilatkozatában üzemeltethetőnek minősítette a típust, miután végrehajtották az ellenőrző repüléseket, valamint átnézték a képzési és egyéb dokumentációt.

A hatóságok tavaly márciusban, az Ethiopian Airlines légikatasztrófája után vonták meg a repülési engedélyt a MAX-től, a Boeing azóta több milliárd dollárt költött egyebek közt a repülésirányító rendszer áttervezésére, és a pilóták képzéséhez szükséges tananyag módosítására.