Elkezdte különutas politikáját az Egyesült Királyság a brexit részeként, a szigetország ugyanis bejelentette, hogy felfüggeszti az Egyesült Államokból érkező egyes termékekre, így repülőgépekre is kivetett büntetővámot.

Az Al Jazeera katari hírtelevízió szerint január elsején lép hatályba az intézkedés, amelyet a brit kormány azzal indokolt, hogy ezzel szeretné könnyíteni a kereskedelmet a két ország között.

Liz Truss gazdasági miniszter azt mondta, szeretnének megoldást találni a hosszú ideje húzódó kereskedelmi vitákra, ezzel együtt pedig a kormányzat el szeretné mélyíteni gazdasági kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

Az Európai Unió és az USA szervei hivatalosan nem kommentálták a híreket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Január elsején véget ér a Brexit átmeneti periódusa, innentől kezdve az uniós szabályok már nem lesznek érvényesek az Egyesült Királyságban, emiatt szüntethető meg a novemberben kivetett különadó.

A vita azonban továbbra is megmarad a britek és az USA között, mivel utóbbi fél továbbra is fenntartja az alumíniumra, repülőgépekre, illetve skót whiskey-re kivetett különadót.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államokból érkező, 4 milliárd USA-dollár értékű árura, köztük repülőgépekre vethet ki büntetővámot az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) októberi döntése értelmében, mivel az USA tiltott módon támogatta a Boeinget. Az EU novemberben hatályba is léptette az erről szóló szabályokat.

A két fél WTO előtti, több éve húzódó vitájáról mi is többször beszámoltunk, a felek kölcsönösen tiltott állami támogatással vádolták meg egymást. Az ügyben a WTO tavaly a Boeingnek és az USA-nak is igazat adott, és engedélyezte az Egyesült Államoknak a büntetővám kiszabását, amely az Airbus repülőgépeit is érintette, nemrég pedig az EU és az Airbus beadványának is helyt adtak.