Fennakadásokat okoz a viharos szél az Egyesült Királyság, Belgium és Hollandia több repülőterén is. A rendkívül erős dél-nyugati szelet hozó, Ciara névre keresztelt téli vihar miatt számos járattörlés, késés fordult elő vasárnap. Egyes járatokat kitérő repülőtérre irányítottak át.

Extrém szelet mutat a széltérkép. Forrás: Windy.com

London, Brüsszel és Amszterdam környékén 100-120 kilométer per órás széllökéseket jeleztek vasárnapra.

A Wizz Air hajnali Budapest – London-Luton járata hosszabb várakozást követően Stansteden szállt le, a reggel induló járatot pedig Doncaster repülőterére irányították át. A légitársaság több más európai repülőtérről Lutonba tartó járata is kitérő repülőtereken szállt le.

A Wizz Air W6 2205 számú Budapest – Luton járata amelynek 12:40-kor kellett volna a menetrend szerint elindulnia, még délután ötkor sem szállt fel Ferihegyről. A járatot végül törölték.

A LOT törölte a LO 2203 számú, Budapest London-City járatát. Nem tudott elindulni Budapestről London Gatwickre az Easyjet járata sem, a Budapest Airport információs oldala szerint a tervezett 12:15 helyett 18:30-ra várható csak a légitársaság 8424-es járatának felszállása Ferihegyről, a 20:35-kor Gatwickre induló 8426-os számú járatot pedig törölték.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Qantas London Heathrow-ról Perth-be induló Boeing 787-9 Dreamlinerének farokrésze a viharos szélben végrehajtott felszálláskor a gyanú szerint a futópályát súrolta, ezért a QF10-es számú járat hosszú várakozást és a felesleges üzemanyag kiengedését követően visszatért Heathrow-ra, ahol a délutáni órákban biztonságosan leszállt. A légitársaság később kiadott közlése szerint a repülőgépben nem keletkeztek károk, de a járatot végül törölték, mert a személyzet túllépte volna a szolgálati idejét.

A brüsszeli repülőtér üzemeltetőjének közlése szerint vasárnap délutánig mintegy hatvan járatot töröltek, de még további járatok törlése és késések várhatóak az extrém időjárás miatt.

Az amszterdami repülőtér közleménye szerint vasárnap és hétfőn is fennakadásokra kell számítani Schiphol forgalmában, ezért az utasokat arra kérik, hogy figyeljék járatuk státuszát.

A viharos időjárás a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott London környékén.

A Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint február 10-én hétfőn törölték az Eurowings stutgarti, kölni, düsseldorfi, a Lufthansa müncheni (LH 1683, 1674/5, 1676/7, 1678), frankfurti (LH 1336/7) járatait a Németországot elérő vihar miatt.

Extrém erős jetstream az Atlanti-óceán felett

Extrém szelek fújtak az éjszaka az Atlanti-óceán felett is, a British Airways BA112-es számú járata rekordidő alatt tette meg a New York JFK – London-Heathrow távot. A légitársaság G-CIVP lajstromjelű Boeing 747-400-as repülőgépe a flightradar24.com repülőgépkövető alkalmazás adatai szerint mindössze 4 óra 56 perc alatt ért JFK-ről Heathrowra.

A rendkívül erős magas légköri áramlatoknak (jetstream) köszönhetően több transzatlanti járat is a szokottnál jóval rövidebb idő alatt repülte az USA keleti partja és Európa közötti távolságot. A Virgin Atlantic VS 4-es és VS 46-os járatai 4:57 és 4:59 alatt értek JFK-ről Heathrowra. Ezeket a járatokat Airbus A350-1000-esek teljesítették.

Természetesen ilyenkor a repülőgépnek csak a földhöz viszonyított sebessége ér el extrém értékeket, mert a repülőgép és a jetstream sebessége összeadódik. A levegőhöz viszonyított sebesség (indicated air speed és true air speed, vagyis IAS/TAS) a típus meghatározott limit-értékein belül, tehát jóval a hangsebesség alatt marad.

Ezzel a járatok megdöntötték a Norwegian 2018-as New York JFK – London-Gatwick távon elért rekordját, amikor a légitársaság G-CKHL lajstromjelű Boeing 787-9-es alig 5 óra 13 perc alatt repülte át az Atlanti-óceánt.

Forrás: fr24.com