A Liszt Ferenc-reptér üzemeltetője egy konzorcium részeként 1,53 millió euró értékben valósíthat meg papírmentes légiáru-kezelési rendszert és energiahatékonysági beruházásokat.

A STARGATE nevű fenntarthatósági projekt 25 millió eurós támogatást nyert el, ebből az üzemeltető 1,07 millió euróhoz jut, és összesen 1,53 millió euró értékben valósít meg fejlesztéseket. Az önerőt a Budapest Airport saját maga állja.

A repülőtér-üzemeltető feladata egy papírmentes, felhőalapú légiáru-kezelési rendszer kifejlesztése és megteremtése lesz, emellett a terminált, az energiahatékonyságot és forgalmi fejlesztéseket érintő fenntarthatósági projekteket valósít meg a lapunkhoz eljuttatott közlés szerint.

A Budapest Airport fenntarthatósági törekvéseinek egyik legfontosabb alappillére a szén-dioxid-kibocsátás folyamatos csökkentése, ennek elismeréseként már negyedik éve tudhatja magáénak a repterek nemzetközi szervezete, az ACI karbonsemleges minősítését.

A cég ezért, céljaival összhangban, csatlakozott a brüsszeli, az athéni és a toulouse-i légikikötőket, illetve 18 egyéb, többek közt kutatási és tudományos intézményeket, kormányzati szerveket magába foglaló konzorciumhoz, amely sikerrel pályázott a légiközlekedési iparág fenntarthatóságának fejlesztését célzó EU-s finanszírozási pályázaton.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A STARGATE (SusTainable AiRports, the Green heArT of Europe – Fenntartható Repülőterek, Európa Zöld Szíve) küldetése olyan innovatív megoldások kifejlesztése, tesztelése és megvalósítása, amelyek jelentősen fenntarthatóbbá teszik a repülőtéri ökoszisztémát.

A projekt a mindennapi üzemelés szintjén konkrét rövid- és középtávú környezetbarát megoldásokat fog kínálni az európai repülőtereknek, így intelligens, multimodális közlekedési csomópontok jöhetnek létre.

(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

Ilyen zöld megoldás a repülőterek működési folyamatainak 3D-s lemodellezése, amely a későbbi célkitűzések alapjául szolgál, vagy a fenntartható kerozin létrehozása.

A repülőtér-üzemeltető 2019-ben csatlakozott az ACI NetZero by 2050 kezdeményezéséhez, ugyanakkor a káros, üvegházhatású gázok kibocsátását 2050-nél sokkal hamarabb nullára kívánja csökkenteni, egy részletes, jelenleg kidolgozás alatt álló ütemterv mentén.

Ennek érdekében egyre több új technológiai és energiahatékonysági megoldást alkalmaz a Budapest Airport, ezzel tíz év alatt sikerült az egy utasra jutó szén-dioxid-kibocsátást a korábbi érték közel egyharmadára csökkentenie.

A Budapest Airport nincs egyedül a környezettudatos működésben; Greenairport programjában már több mint 40, a repülőtéren működő szervezet vesz részt.