Mozisztár lehet nemsokára a British Airways egyik nyugdíjazott Jumbója, a 22 éves példány a London közelében lévő Dunsfold repterén áll majd. Eközben a KLM is úgy döntött, most már végleg kivonja megmaradt három kombi 747-esét.

A G-CIVW lajstromjelű, 1998-ban üzembe állt Boeing 747-400-ast márciusban állította le a légitársaság, előbb Bournemouth-ban, majd Cardiffban tárolták, utóbbi helyről repülték át a Heathrow-tól délre található helyszínre – írja a Flightglobal.

A Jumbót a légitársaság közlése szerint eredeti festésében és állapotában őrzik meg, sőt látogatható is lesz majd a nagyközönség számára.

Fotó: AIRportal.hu

A gyakran filmforgatásokra használt, egyébként veterán gépek múzeumaként is működő Dunsfold-reptér vezetője szerint külső és beltéri jelenetek forgatására használják majd, utalva ezzel arra is (bár pontosan ezt nem közölték), hogy a kabinberendezése, vagy legalább annak egy része is a helyén marad.

A nyugdíjazott 747-es egy már régóta ott lévő Jumbóhoz csatlakozik: például a Casino Royale című James Bond-filmben is látható volt az az átépített Boeing 747-200-as, amely már tizenöt éve a helyszínen van, ez egykori eredetileg szintén a British flottájának tagja volt, majd az Air Atlanta Europe használta.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ehhez kapcsolódik, hogy további Jumbók is eltűnnek az égről Európában: a KLM megmaradt három kombi (azaz utas- és áruszállításra egyszerre használható, nagy méretű felső fedélzeti cargo-ajtóval rendelkező) Boeing 747-406(M) típusváltozatú példánya október 25-től eltűnt a menetrendekből. A kivonásukról szóló értesülést a légitársaság megerősítette a Cargo Facts portálnak.

A már egyszer leparkolt gépeket a járvány miatt vette újra használatba a holland cég, ideiglenes jelleggel a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök szállítására.

A holland hatóságok a repülésrajongókat és spottereket arra kérték, hogy az utolsó leszállást ne várják csapatostul a Schiphol-repülőtér környékén tekintettel az országban igazolt fertőzések magas számára.

Illusztráció. (Fotó: AIRportal.hu)