Kiadta a China Eastern légitársaságnak a Hszian-Budapest, a Hainan Airlinesnak pedig a Csungking-Budapest és a Sencsen-Hszian-Budapest útvonalakon járatok indítására az engedélyt a kínai polgári légügyi hatóság.

Fotó: AIRportal.hu

Az Airline Route a Twitteren azt írta, hogy a CAAC április 12-én kiadott engedélye szerint

  • A China Eastern Hszian és Budapest között hetente háromszor
  • A Hainan Airlines Csungking és Budapest között hetente kétszer
  • A Hainan Airlines Sencsen-Hszian-Budapest útvonalon hetente kétszer indít majd járatokat.

A légitársaságok a járatok indulási dátumáról, a járatok menetrendjéről és az útvonalon használt repülőgép-típusról egyelőre nem közöltek részleteket.

Amennyiben a légitársaságok élni kívánnak a kínai hatóság most kiadott engedélyével, a bilaterális légügyi egyezmények szerint a magyar hatóságok hozzájárulása szükséges még a járatnyitásokhoz. Ez a lépés csak formalitás annak tükrében, hogy nincs olyan magyar légitársaság amelynek az érdekeit sértené az útvonalak megnyitása, illetve a gazdasági és turisztikai szempontból is pozitív hozadéka lehet az új kínai légi kapcsolatoknak.

Amint arról beszámoltunk, korábbi információk szerint már idén nyáron visszatérhet Budapestre a Hainan Airlines, amely a kínai hatóságoktól a Sencsen és Budapest, illetve Csungking és Budapest közti útvonalra kért üzemeltetési engedélyt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Hainan Airlines legutóbb 2012-ben repült Budapestre, akkor a pekingi járatot üzemeltette Airbus A330-asokkal. A Malév csődje és így a ráhordó kapacitás megszűnése után azonban a kínai légitársaság március elején bezárta a járatot.

Mint ismert, a China Eastern leányvállalata, a Shanghai Airlines heti háromszor Sanghaj és Budapest között indít járatokat idén júniustól.

A közel 13 milliós Sencsen Kínában a külföldi befektetések egyik középpontja, tech-cégek központja, egyebek közti a Huawei is ebben a városban székel.

A 8,5 milliós Csungking az ország közepén helyezkedik el, vonzáskörzetében 30 millióan laknak, jelentős kereskedelmi központ és gazdag kultúrával rendelkezik.

Az 5 millió lakossal rendelkező Hszian Kína egyik legrégebbi városa, a Selyemút egyik kiinduló pontja, itt található Csin Si Huang-ti első kínai császár agyaghadserege is.