A hatóságok hétfőn közölték, hogy a tengerbe zuhant Lion Air Boeing 737 MAX 8 adatrögzítője szerint a legutolsó négy járaton az egyik sebességjelző műszer nem működött megfelelően. A hangrögzítőt még nem sikerült a felszínre hozni, a friss tájékoztatás szerint elvesztették a szerkezet által kibocsátott jeleket.

Az indonéz közlekedésbiztonsági szervezet sajtótájékoztatót tartott hétfőn, az október 29-én tengerbe zuhant Lion Air Boeing 737 MAX 8 adatrögzítőjének kiértékeléséről, az első eredményekről a Reuters közölt tudósítást. A mintegy 69 órányi, a legutóbbi 19 repülés műszeres adatait felvevő berendezést (FDR) csütörtökön hozták a felszínre, majd ez után töltötték le adatokat.

A kinyert információk szerint a legutóbbi négy repülés alkalmával nem működött megfelelően a Boeing egyik sebességjelző műszere.

A hatóság közölte, egyelőre nem tudják, műszaki hiba, fizikai sérülés vagy a karbantartás elégtelensége miatt történt ez. Arra nem tértek ki, hogy a sebesség méréséért és kijelzéséért felelős rendszer mely eleménél fedeztek fel problémát.

Mint korábban megírtuk, a katasztrófa után már szerepelt a hírekben, hogy a szerencsétlenül végződő október 29-i út előtti este, Baliról Jakartába tartva már jelentettek műszerhibákat ugyanerről a gépről annak a járatnak pilótái. A kapitány át is adta az irányítást az első tisztnek, miután az ő műszerei nem megfelelően működtek. A hibát jelezték is a repülőgép karbantartási jegyzőkönyvében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ismeretes, hogy az ilyen esetekre, amikor létfontosságú repülési paramétereket közlő rendszerek meghibásodnak, megvannak a megfelelő eljárások. A repülőszemélyzeteket kiképzik a különböző helyzetek kezelésére, önmagában ilyen hiba miatt nem zuhanhat le egy gép.

Ezért is fontos, hogy mihamarabb felszínre hozzák a másik “fekete dobozt”, amely a pilótafülkében zajló kommunikációt rögzíti hangfelvevőként (CVR), ebből derülhet ki, hogy a pilóták milyen hiba-, figyelmeztetőjelzéseket hallottak, és hogyan reagáltak azokra.

Ennek jeleit már befogták a víz alól a napokban, ám folyamatosan gyengült, mivel a helyszínen erős az áramlás, és iszapot hord a roncsokra. Mint megírtuk, az adatrögzítőt fél méter hordalék alól hozták fel a búvárok.

A legfrissebb tájékoztatás szerint mára elvesztették a hangrögzítő berendezés jeleit, vélhetően ugyancsak iszap került rá, a keresést természetesen folytatják.