Az idei tavasz első, háromnapos hosszú hétvégéje júliust idéző forgalom mellett zajlott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Csak március 15-én pénteken 44 746 induló és érkező utas fordult meg a repülőtér termináljain fennakadás nélkül, az ehhez szorosan kapcsolódó parkolókra azonban időnként ki lehetett tenni a „megtelt” táblát – közölte a reptérüzemeltető.

Újabb 670 parkolóhely megnyitását tervezi a Budapest Airport idén június első felére, mert az már a mostani hosszú hétvégén kiderült, hogy az utazóknak megnövelt parkoló kapacitásra van szükségük.

A repülőtér megközelíthetőségét javíthatja az is, hogy a BKK és a Budapest Airport megállapodott a népszerű 100E jelzésű buszok sűrítéséről, amik a repülőtérről egyenesen Budapest belvárosába viszik az utasokat.

Jelenleg a Budapest Airport összesen 4 200 parkoló férőhelyet tud biztosítani az utazóknak és az itt dolgozóknak, ezeknek az ára és kategória besorolása elsősorban a használat tervezett időtartamától és a termináloktól való távolságtól függ.

Forrás: Budapest Airport

Ennek alapján alakítottak ki Terminál Parkolót (jelenleg a parkolóház építése miatt zárva van – a Szerk.), Business Parkolót (extra szolgáltatásokkal), Holiday és Holiday Lite parkolót, ahol ez utóbbi kettő szolgálja a legkedvezőbb árfekvésű és többnapos parkolást, igaz kb. 10 percnyi séta távolságra van az épülettől.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Budapest Airport a következő évek forgalmi előrejelzéseit figyelembe véve tavaly ősszel kezdett hozzá egy új, a terminálokkal közvetlen összeköttetésben lévő parkolóház építéséhez, ezt azonban decemberben hatósági engedélyeztetési eljárási okokból le kellett állítani. Az előrejelzések szerint jelentősen több repülőtéri parkolóhelyre lesz szükség a jövőben. Más európai fővárosi légikikötőhöz képest ugyanis a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér sokkal kevesebb parkolóhellyel rendelkezik az utasforgalomhoz viszonyítva.

A mostani hosszú hétvégén rövid időre még az is előfordult, hogy a parkolók együttesen teljes telítettséggel üzemeltek, vagyis egyre nagyobb szükség lesz az újabb férőhelyekre is, a tervezett 670 parkolóhelyes bővítésen felül is a következő években.

A parkolók tervezett bővítése is része a Budapest Airport átfogó repülőtér fejlesztési programjának. A repülőtér üzemeltetője emellett a terminálon dolgozók számára elkülönített parkoló létesítését is tervezi.

A dolgozók és az előre kifizetett foglalással rendelkezők sem tudtak behajtani március 15-én

Amint arról március 15-én az AIRportal.hu beszámolt, megtelt a budapesti Liszt Ferenc Repülőtér Holiday Parkolója, az utasokat és a munkába érkező dolgozókat zárt sorompók fogadták március 15-én pénteken dél körül. Több olvasónktól is arról érkezett jelzés, hogy a Budapest Airport nem enged behajtani újabb gépkocsikat a Holiday Parkolóba, mert a helyszín teljesen megtelt pénteken, a dél körüli órákra.

Információink szerint nem tudtak behajtani a parkolóba pénteken napközben az előre kifizetett foglalással rendelkező utasok, valamint azok a földi kiszolgáló, vagy légitársasági dolgozók sem, akiknek a munkáltatója itt bérel helyet.

Mint ismert, a Budapest Airport 2018 őszén egy 2500 férőhelyes parkolóház építési munkái miatt lezárta a terminálépületek előtti központi parkolót. A parkolóházat 2020 második negyedévében tervezi (tervezte) átadni a reptérüzemeltető.

Az építkezés azonban immár három hónapja leállt, miután a fővárosi kormányhivatal 2018. december 11-én visszavonta a parkolóház építési engedélyét. A területen jelenleg munka – a legutóbbi információk szerint – nem folyik, ugyanakkor a Budapest Airport már 2018. októberében lezárta és elbontatta a kivitelezővel az egykor 746 helyet kínáló felszíni ‘Terminál parkolót’.