Jövő év elejétől megváltozik a légitársaságok extraprofit-adójaként elhíresült, a Magyarországról induló utasonként felszámított teher, az adó mértéke immár nemcsak az úti céltól, hanem a járatokat teljesítő repülőgépek egy ülésre vetített károsanyag-kibocsátásától is függ majd.

Károsanyagkibocsátás-alapúvá alakul át a légitársaságok hozzájárulása, közkeletű nevén extraprofit-adója a Magyar Közlöny szerda esti számában megjelent rendeletmódosítás szerint.

A kormány júniusban vezette be az új terhet, amely a légitársaságokat terheli, de a földi kiszolgáló cégeknek kell befizetniük, összege induló utasonként Európán belül 3900, azon kívül 9750 forint.

A most közzétett módosítás szerint az összeg az úti cél mellett az adott járatot teljesítő légijármű egy ülésre vetített szén-dioxid-kibocsátási értékétől is függően változik majd.

A rendeletmódosítás az egy ülésre jutó károsanyag-kibocsátás tekintetében három kategóriát különít el, a legalacsonyabb esetében az induló utasonként fizetendő hozzájárulás mértéke az eredetinél alacsonyabb, a középsőnél változatlan, a legszennyezőbbnél viszont jelentősen magasabb lesz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ez arra ösztönzi a légitársaságokat, hogy az új generációs hajtóművekkel felszerelt, alacsonyabb károsanyag-kibocsátású repülőgépeket használjanak magyarországi bázisaikon, illetve az innen induló járataikon.

Fotó: AIRportal.hu

Az Európai Unió bármelyik tagállama mellett Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Montenegro, Nagy-Britannia és Észak-Írország, San Marino, Svájc, Szerbia, Norvégia, vagy Ukrajna irányába közlekedő járatok utasai esetében:

  • 10,50 kilogrammnál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén utasonként 2700 forint,
  • 10,50 kilogramm vagy annál magasabb és 17,50 kilogrammnál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén utasonként 3900 forint,
  • 17,50 kilogramm vagy annál magasabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén utasonként 5100 forint az adó mértéke.

A fenti országokon kívüli úti célok esetén:

  • 10,50 kilogrammnál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén 6800 forint,
  • 10,50 kilogramm vagy annál magasabb és 17,50 kilogrammnál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén 9750 forint,
  • 17,50 kilogramm vagy annál magasabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén 12 700 forint utasonként az adó mértéke.

A légitársaságoknak utólag kell megküldeniük a földi kiszolgálást végző cégnek az adott hónapban üzemeltetett járatokat teljesítő légijármű egy ülésre jutó szén-dioxid-kibocsátásának értékét. Ezt a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) által létrehozott, Airport Carbon and Emissions Reporting Tool alapján kell megadni. Ha a légitársaság nem teljesíti a jelentési kötelezettségét, akkor a legmagasabb kategória szerinti összeget számítják fel.