A dolgozói sztrájkok miatt törölt vagy késést szenvedő Ryanair-járatok utasai nem jogosultak az uniós szabályok szerinti kártérítésre – döntött egy német és egy olasz bíróság. Luxemburgban azonban nemrég ellentétes határozat született, ott az utasok javára ítéltek.

Miután múlt hónapban egy ír, korábban pedig több spanyol bíróság ítélt a Ryanair tavaly nyári járattörlései kapcsán a fapados légitársaság javára, most két újabb testület is ugyanígy tett – írja a francia air-journal.fr portál.

Egy német és egy olasz bíróság kimondta, hogy nem jár kártérítés a Ryanair-dolgozók sztrájkjai miatt törölt vagy késést szenvedett járatok utasainak.

Hasonlóan az írekhez, Köln és a szicíliai Catania taláros testülete is úgy ítélt, hogy a 261-es uniós rendelet alapján benyújtott igények azért nem megalapozottak, mert a cégnél zajlott munkabeszüntetés a vállalat hatáskörén kívül álló eseménynek, vis maiornak tekinthető.

Fotó: Ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

A légitársaság a döntéseket közleményben üdvözölte, azt állítva, hogy az érintett utasaiknak pénzvisszatérítést, illetve ellátást, szállást intéztek a sztrájkok idején, még Kenny Jacobs marketingigazgatót is idézi a tájékoztatás.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ugyanakkor a francia portál felidézi, hogy az uniós testületek által is támogatott Európai Fogyasztói Központ (ECC) luxemburgi tagszervezete nemrég arról adott hírt: két ügyfelük megnyerte a pert a Ryanair ellen.

A luxemburgi esetben azt mondta ki a bíróság, hogy egy sztrájk a légitársaság felelőssége, nem mentesíti a kártérítési kötelezettség alól.

A békebíróság előtt lezajlott tárgyalásokon a két utasnak 250-250 eurót ítéltek meg, miután a testület úgy találta, a sztrájk nem a vállalaton kívül álló ok.