A magyar határlezárás miatt azonnal harmadára csökkentette Budapestről varsói kínálatát a LOT Polish Airlines, a heti egy wroclawi és szöuli összeköttetés pedig egyelőre megmarad – közölte lapunkkal a lengyel légitársaság. Több más légitársaság is jelentősen megnyirbálta menetrendjét.

Krzysztof Moczulski szóvivő az AIRportal.hu megkeresésére azt írta, az utazási korlátozások bevezetése miatt a szeptemberre tervezett heti 18 helyett már mától csupán 7 járat közlekedik Budapest és Varsó között, tehát a napi 3 helyett 1 lesz.

A LOT Polish Airlines Embraer ERJ-170 repülőgépe Budapesten még 2014-ben. (Fotó: AIRportal.hu)

Szöulba a foglalási rendszer szerint hétfőnként még járnak a Dreamlinerek, a dubrovniki és várnai járatok viszont már leálltak, ezeket egyébként is nyár végéig tervezték üzemeltetni, ezen kívül a múlt héten indult wroclawi járat marad még a cég kínálatában.

A LOT szóvivője szerint minden megtesznek azért, hogy a kormányzati döntéseknek a lehető legkisebb hatása legyen az utazókra, a járat törlése esetén átfoglalást, és visszatérítést is biztosítanak.

Több légitársaság is jelentősen megnyirbálta a budapesti menetrendjét

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormányzat a világ összes országát piros, utazásra nem javasolt kategóriába tette, illetve bizonyos kivételektől eltekintve megtiltotta a külföldieknek az országba való belépést.

Ennek hatására a Wizz Air 12 útvonalat tartott csak meg a menetrendben a szeptember 7. utáni időszakban, illetve a Budapest Airport járatinformációs rendszerének mai és holnapi napra vonatkozó adatai szerint a Eurowings, az Aer Lingus és a Czech Airlines is törölte a budapesti járatait.

Lapunk kereste a Ryanairt is, az ír fapados légitársaság a cikkünk megjelenése után annyit közölt lapunkkal, hogy a magyar kormány által a külföldiekkel szemben bevezetett utazási tilalom miatt kénytelenek voltak számos járattörlést végrehajtani. Az érintett utasokat közvetlenül értesítették.

Annak érdekében, hogy magyar ügyfelei számára biztosítsa az alapvető összeköttetéseket, a Ryanair alacsony járatszámokkal bár, de fenntartja a legfontosabb budapesti útvonalait. 

A Liszt Ferenc-repteret üzemeltető Budapest Aiport szeptember 1-jén közzétett prognózisa szerint a beutazási korlátozások várhatóan hasonlóképpen fogják befolyásolni az utasforgalmat, mint ahogyan az március közepe és június között történt, az üzemeltető kevesebb mint háromezer utasra számít naponta.