Újabb jelentős lépés várható az európai légiközlekedési piac konszolidációjában, Portugália kormánya jóváhagyta a nemzeti légitársaság többségi tulajdonának eladását, amelyhez tőkeerős szakmai befektetőt keres, mindhárom nagy európai légitársasági csoport az érdeklődők között van.

A kabinet rendelete szerint a jelenleg állami kézben lévő TAP részvényeinek legalább 51 százalékát értékesítenék egy tőkeerős szakmai befektetőnek vagy konzorciumnak, emellett a légitársaság munkavállalói a részvények 5 százalékát birtokolnák.

A rendelet szerint a minél magasabb eladási érték mellett a vevőnek több stratégiai szempontnak is meg kell felelnie, az ügyletnek hozzá kell járulnia az ország gazdaságának és turizmusának fejlesztéséhez.

Az ország pénzügyminisztere a Reuters híre szerint hozzátette: a legfontosabb célkitűzés, hogy az új többségi tulajdonosnak vállalnia kell a TAP és a lisszaboni bázis forgalmának növelését, biztosítania kell az ország légiközlekedési ágazatának fejlődését további beruházásokkal, illetve a munkahelyek megtartását és továbbiak teremtését.

Fotó: AIRportal.hu

Emellett fejleszteni kell az egyéb portugál repülőterek, különösen Porto forgalmát a még kihasználatlan kapacitások betöltésével, elsősorban közvetlen, pont-pont járatokkal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kizárt olyan pénzügyi befektető bevonása, amely később továbbadná a részesedését, vagy nem biztosítaná a meghatározott stratégiai növekedési célok elérését.

A 2017 óta először nyereséges TAP megvétele iránt mindhárom nagy európai légitársasági csoport jelezte érdeklődését, azaz a Lufthansa, az Air France-KLM és az IAG is a kérők között van.

A következő lépésben a kormány kiválasztja és megnevezi a privatizációs folyamatot lebonyolító tanácsadó cégeket, valamint megkezdi az első tárgyalásokat a potenciális befektetőkkel.

Az eladással kapcsolatos részleteket az idei év végéig, vagy legkésőbb 2024 elején a kormány elé kell terjeszteni a döntés szerint.

A légtársaságot 2015-ben egyszer már privatizálta Portugália, ám 2020-ban visszaállamosították, majd több alkalommal is állami segítségre szorult a járvány évei alatt, és szerkezetátalakítási programot is kénytelen volt végrehajtani.