Októberben újból egymillió felett volt az utasok száma a Liszt Ferenc légikikötőben, a cargo mennyisége pedig meghaladta a 17 ezer tonnát.

A magyar főváros repterén 1 169 679 utast regisztráltak októberben, ez 21 százalékkal marad el 2019 azonos hónapjának eredményétől.

Az év első tíz hónapjában így összesen már mintegy 10 millió 230 ezer érkező és induló fordult meg Ferihegyen, amely a járvány előtti 2019-es rekordév hasonló időszakának 75 százaléka.

(Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert)

A budapesti reptéren az árumennyiség 17 011 tonna volt októberben, ami 1719 tonnával, azaz 11,2 százalékkal haladja meg a tavalyi tizedik havi adatot.

Ezzel a repülőtér havi légiáru forgalma a június és szeptember közötti nyári és kora őszi hónapok enyhe csökkenése után újra jelentős növekedést mutatott az előző évhez viszonyítva.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az idei első tíz hónapban összesen már 160 726 tonna légiáru fordult meg a Liszt Ferenc reptéren, ami több mint 12 ezer tonnával, 8,1 százalékkal haladja meg a tavalyi azonos időszak adatát.

Forrás: Budapest Airport

A gördülő, elmúlt 12 hónapos árumennyiség pedig 195 ezer tonna felett alakult.

A közölt adatokba a repülőtéren áthaladó, de közúti fuvarozással szállított áru mennyiségét is beleszámolja az üzemeltető.

Amint korábban megírtuk, a repülőtér üzemeltetője már megkezdte a Cargo City légiáru kezelő központ forgalmi előterének duplájára bővítését, az árukezelő- és irodaépületek pedig új területekkel bővülnek jövő év végére.

A Liszt Ferenc reptéren 8918 le- és felszállást regisztráltak idén októberben, ami 19 százalékkal marad el a 2019. októberihez viszonyítva.

(Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert)

Ismeretes, a 2019-es rekordév volt a Budapest Airport számára, összesen 16 173 489 utas fordult meg a repülőtéren, ami 8,8 százalékos növekedés volt a megelőző évhez képest. Bár 2020 erősen indult, márciustól, a világjárvány miatt elrendelt utazási korlátozások következtében jelentős mértékben lecsökkent a forgalom, a reptér mindössze 3 millió 859 ezer utast regisztrált a járvány első évében.

Rendkívül alacsony utasforgalommal indult a tavalyi év is, az első félévben alig több mint hatszázezer utast kezelt a Liszt Ferenc-repülőtér, a második félévben viszont már több mint négymillióan vették igénybe a légikikötőt, így az éves forgalom 2021-ben 4 millió 622 ezer volt.