Az USA szenátusa által már jóváhagyott törvénytervezet szerint a Boeing 2033 elejéig gyártásban tarthatná a most több mint 40 éves típust.

Az ICAO nemzetközi szinten elfogadott károsanyag-kibocsátási előírásai miatt 2028. január 1-jén le kellene állítani a Boeing 767-es gyártását, erre adna felmentést 2033. január 1-ig a Boeing számára az USA.

Az 1981-es szűzrepülése óta eddig több mint 1300 példányban készült típusból már csak a cargo, valamint a katonai szállító és légi utántöltő (KC-46) változatot készítik.

Az áruszállító légitársaságok és azon belül is főként a gyorspostai küldeményeket és e-kereskedelmi árukat szállító integrátor cégek körében népszerű 767F-nek egyelőre nincs váltótípusa. A típus jelenleg 36 példányra rendelkezik megrendeléssel a FedEx és UPS cégektől.

A 767F gyártásának meghosszabbítása azért is lehet indokolt, mert a kompozit anyagokból készülő, új generációs hajtóművekkel felszerelt 787 Dreamliner áruszállító változata a jelenlegi információk szerint éppen 2033-ban kerülhet piacra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Boeing

A kiöregedő utasszállító 787-esekből történő átalakítás a kompozit szerkezet miatt nagyon komplex és költséges. Korábban szó volt arról is, hogy a 737 MAX mintájára a 767-es is kaphatna új generációs hajtóműveket, de később ezt elvetették.

A 767F további gyártását is lehetővé tevő jogszabályt, a Szövetségi Légügyi Hivatal költségvetési finanszírozásáról szóló törvény részeként az amerikai szenátus már nagy többséggel jóváhagyta, a kongresszusi szavazás van hátra.

A jóváhagyás – ha más országok szabályzói nem adnak hasonló felmentést – csak az amerikai légitársaságok számára, és csak az USA belföldi hálózatán tenné lehetővé a 2028. január 1. után gyártott példányok használatát.

Kapcsolódó hír, hogy ugyanez a jogszabály a hatályba lépését követő 1 év múlva az újonnan gyártott repülőgépek esetében megkövetelné, hogy a pilótafülkék hangrögzítői (CVR) a jelenlegi 2 óra helyett 25 óra hangfelvétel megőrzésére legyenek képesek. A balesetvizsgálók jó ideje követelik ezt, mert a közelmúltban több esemény kivizsgálását is hátráltatta, hogy felülíródtak a hangfelvételek.