Megtörtént a régóta várt bejelentés: belép a transzatlanti járatok piacára az amerikai Jetblue low-cost légitársaság, a londoni útvonalakra a cég nagy hatótávú A321LR-eket szerez be.

A New York-i központú diszkont légitársaság szándékai szerint járataik 2021-től indulnak napi többszöri rendszerességgel New Yorkból és Bostonból a brit fővárosba, de az még egyelőre nyitott kérdés, hogy a járatok mely londoni reptérre repülnek majd.

A Jetblue a következő hónapokban jelenti majd be, hogy pontosan mely dátumtól indul a foglalás az új járatokra.

Az útvonalakat az Airbus A321neo nagy hatótávú változatával, az A321LR keskenytörzsű repülőgépével teljesíti majd a JetBlue.

Forrás: Jetblue

A légitársaság egyúttal azt is bejelentette, hogy a transzatlanti piacra lépéshez a meglévő A321neo megrendeléséből 13 példányra szóló szerződést az LR változatra konvertál. A közlemény úgy fogalmaz, hogy ez egy első lépés, azaz később még több, póttartályokkal felszerelt, nagyobb felszállótömegű változatot kérhetnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az európai járatok megnyitása – a közlés szerint – a légitársaság terjeszkedési stratégiájának természetes következő lépése. Mint hangsúlyozzák, London a Jetblue legnagyobb, még nem kiszolgált úti célja New Yorkból és Bostonból, amelyek a légitársaság útvonalhálózatának két legfontosabb amerikai városa.

A két új útvonal megerősíti a Jetblue jelenlétét e két legjelentősebb bázisán, és válasz a cég lojális üzleti és szabadidős utasainak igényeire, akik eddig más légitársasággal tudtak csak eljutni Londonba.

A Jetblue a transzatlanti járatokra továbbfejleszti a Mint prémium kabintermékét, a hosszú távú járatokat teljesítő A321LR-eken majd több vízszintesre dönthető üzleti osztályú ülés lesz, mint a meglévő A321-eseken.

A légitársaság az USA két partja közötti transzkontinentális járatok üzleti modelljéhez hasonlóan sokkal olcsóbban kínálja majd a Mint utazási élményt, mint amennyiért a versenytársak jelenleg kínálják a prémium  helyeket.

Forrás: Jetblue

A járatok turista osztályán (“Core”) az amerikai légitársaságok között a legnagyobb lábteret ígéri a Jetblue, az utasok ingyenesen élvezhetik az élő tévécsatornák műsorát, a nagy sebességű Fly-Fi szélessávú internetelérést, valamint a speciálisan a transzatlanti járatokra kiképzett légiutaskísérők barátságos szolgáltatását.

A légitársaság közleménye az A321LR-konverzióval kapcsolatban hangsúlyozta: a vezetés elkötelezett amellett, hogy 2020-ig a részvényenkénti osztalékot 2,5-3 dollár között tartsa, 2020-tól pedig folytassa a növelését, ezt szolgálja a flotta fejlesztésének frissített terve is.

A Jetblue közleménye kitér arra is, hogy a légitársaság immár 15 éve repül nemzetközi (USA-n kívüli) járatokat, jelenleg mintegy kéttucatnyi útvonalon repülnek a Karib-térségbe, Latin-Amerikába, valamint Ecuadorba és Peruba is.

A transzatlanti járatok beindításához szükséges ETOPS-engedély megszerzésére cégen belül egy külön csapatot hozott létre a cég, ugyanis a hosszú, víz feletti, kitérő repterektől távolabb eső útvonalak repüléshez szükséges ennek megszerzése.

A New York-i JFK reptér hangárjában, 1300 dolgozó jelenlétében tett, a 19 éves légitársaság számára történelmi jelentőségű bejelentést nagy várakozás, számos kiszivárgott/kiszivárogtatott információra alapozott pletyka mellett komoly piacelemzés és döntéshozatali folyamat előzte meg.