Októberben is fenntartja a határellenőrzést a schengeni belső határokon a magyar kormány, a rendelet hatályának egy hónappal történő meghosszabbítása a hatályvesztés előtt néhány órával, szeptember utolsó napján jelent meg a Magyar Közlönyben. Maradnak az utazási korlátozások is.

A Magyar Közlöny szerdán kiadott számában megjelent 443/2020. számú rendelettel a kormány módosította a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló 407/2020. kormányrendelet hatályát október 1-ről november 1-re, a hosszabbítás szeptember 30-án 23 órakor lépett hatályba.

Ez azt jelenti, hogy októberben is marad a határellenőrzés a teljes schengeni belső határon.

(Forrás: Budapest Airport)

A magyar és külföldi állampolgárok az országba történő belépésének szabályait, köztük az utazást követen elrendelt (szeptember 21-től már csak) 10 napos hatósági házi karantént, vagy az azt kiváltó két, immár hatósági áras PCR-tesztre vonatkozó előírásokat a 408/2020. kormányrendelet (és módosításai) szabályozzák. Ez, a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló, augusztus 30-án megjelent rendelet a határellenőrzésről szóló rendelettel ellentétben nem tartalmazott hatályvesztő határidőt október 1-jével, így ebben nincs változás,
az utazási korlátozások továbbra is élnek amíg azt a kormány vissza nem vonja.

Orbán Viktor miniszterelnök már szeptember 16-án bejelentette, hogy októberben is maradnak az utazási korlátozások, és egy újságírói kérdésre a héten Szijjártó Péter külügyminiszter is megerősítette, hogy a belépésekre vonatkozó korlátozó intézkedések fennmaradnak októberben is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Konzuli Szolgálat változatlanul fenntartja az augusztus végén megjelent, a világ összes országára érvényes utazásra nem ajánlott besorolást,  amit aztán néhány nappal később, szeptember 3-án 42 országgal szemben bizonyos feltételekkel enyhített a Külügyminisztérium. Emiatt csoportos utazásokat jelenleg nem lehet szervezni Magyarországról külföldre, és az egyes utasbiztosítások érvényessége is korlátozott.

Amint korábban megírtuk, utazás szervezésekor, illetve repülőjegy vásárlásakor az itteni szabályok mellett érdemes továbbra is körültekintően utánajárni a cél- és tranzitországok magyar állampolgárokkal és a Magyarországról utazókkal szemben hozott beutazási és karanténszabályainak.

A szeptemberben Magyarországon jelentősen megugrott esetszámok miatt számos ország vezetett be korlátozásokat, azaz sorolta át a kevésbé biztonságos vagy nem biztonságos kategóriába hazánkat, így korlátozzák a magyar állampolgárok belépését, vagy előírják a kötelező karantén elrendelését a Magyarországról érkező utasokkal szemben.

Ezek a szabályok akár napról napra is változhatnak, az pedig utas felelőssége és kockázata, ha a beutazás meghiúsul emiatt, bár erre tekintettel – a Wizz Air kivételével – szinte minden légitársaság külön díj nélkül, rugalmasan módosítható, lemondható jegyeket kínál jelenleg különböző, egyedi feltételek mellett.