Végrehajtotta első felszállását a Travel Service (Smartwings) első új generációs hajtóművekkel felszerelt keskenytörzsű repülőgépe, derült ki Chris Edwards seattle-i fotós Twitter bejegyzéséből.

A cseh légitársaság első Boeing 737 MAX 8 repülőgépe január 7-én hajtotta végre szűzrepülését, a gép az amerikai gyártó rentoni üzeméből szállt fel és mintegy 2,5 órás tesztrepülést követően a közeli Boeing Fielden szállt le.

A leendő OK-SWA lajstromjelű repülőgép minden bizonnyal a napokban kapja meg a Smartwings arculatnak megfelelő festést, de a tesztrepülést követő fotókon a wingleteken és az oldalkormányon (ezeket már festett állapotban szerelik fel) jól látszanak a cseh cég színei.

A Travel Service első Boeing 737 MAX 8 repülőgépe a tervek szerint 2018. január 31-én érkezik majd meg a légitársaság bázisára, Prágába.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amint arról korábban beszámoltunk, a magyar leányvállalattal is rendelkező chartercég 2017 decemberében kötött megállapodást arról, hogy 39-re növeli az amerikai gyártó új generációs hajtóművekkel felszerelt keskenytörzsű típusára szóló megrendelésállományát.

A 2023-ig tartó flottamegújítási program keretében az első nyolc Boeing 737 MAX már 2018-ban csatlakozik a cég flottájához, 2019-ben pedig további 15 darabot ad át a Boeing – a Reuters információi szerint.

A repülőgépek 189 üléses fedélzeti berendezéssel, valamint fedélzeti wifivel lesznek felszerelve. A teljes 39 darabos rendelésállományból nyolc darabot vásárol meg közvetlenül a légitársaság, míg a többit lízingcégek közreműködésével finanszírozza.

A Travel Service hamarosan teljesen átveheti a CSA-t

Amint arról korábban beszámoltunk, a Travel Service közel 98 százalékosra növeli tulajdonrészét a CSA Czech Airlinesban, miután a cseh légitársaság októberben megegyezett a Korean Airrel, hogy átvegye a dél-koreai cégtől a CSA Czech Airlines 44%-os tulajdonrészét. Ezzel egyidejűleg a Travel Service ajánlatot tett a cseh nemzeti vagyonkezelőnek az állam kezében lévő 19.7%-os tulajdonrészre is.

A Travel Service már eddig is birtokolta a CSA részvényeinek 34%-át, így a tranzakciót követően gyakorlatilag teljes kontrollt gyakorol a cseh nemzeti légitársaságban, a részvények közel 98 százalékával.

Amennyiben az állam mégsem adná el saját részesedését, úgy a Travel Service a CSA részvényeinek 78.74%-át fogja birtokolni. A tranzakció véglegesítésére az októberi bejelentéstől számítva várhatóan 3 hónapon belül kerül sor, amint az érintett országok versenyjogi hatóságaitól megérkeznek a szükséges jóváhagyások és engedélyek.

A Travel Service légitársaság a Smartwings márkanév alatt üzemelteti charter és diszkont járatait. A cég 49,9%-os tulajdonrésze a kínai CEFC befektetési csoport kezében van, a fennmaradó részt az alapító Jiří Šimáně birtokolja.

A légitársaság meghatározó szereplője a magyar charter piacnak is, így előbb utóbb Budapesten is feltűnhet majd az új generációs típus a légitársaság színeiben.