Három hónapig tartó sztrájkot követően a De Havilland Canada ideiglenesen újraindítja a Dash 8-400 típus gyártósorát, ahol befejezik a korábban megrendelt és már összeszerelés alatt álló példányokat, mielőtt elbontják az üzemet.

A Dash 8-400 típust készítő, Downsview-ban működő üzem mintegy ötszáz dolgozóját képviselő Unifor-szakszervezet a nyár közepén kezdett sztrájkba, amely a De Havilland november 8-i bejelentése szerint az új kollektív szerződés október 26-i ratifikálásával ért véget.

A cég még az év elején közölte, hogy miután az utolsó példányok elkészültek, határozatlan időre leállítja a típus gyártását, a downsview-i üzem pedig véglegesen bezár.

A típus jövője a piaci körülményektől függ, de egy esetleges újraindítás esetén is biztos, hogy más helyszínre kerül a gyártósor.

Forrás: De Havilland Canada

A szakszervezet közlése szerint a három hónapig tartó sztrájkkal sikerült elérni a megállapodást az üzem dolgozóinak pénzügyi kompenzációjáról, amelyet végkielégítés, nyugdíjazás vagy egyéb pénzügyi segítség formájában kapnak az érintettek. A megállapodásban a cég kötelezettséget vállalt arra, hogy ha a Dash 8 gyártás valaha újraindul, a szakszervezet tagjai a felvételnél előnyben részesülnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A gyártó közlése arra nem tért ki, hogy még hány példányt kell befejezni, és ez meddig tarthat, de a Cirium adatbázisa szerint már csak nyolc félkész Dash 8-400 lehet az üzemekben.

Ezt követően a De Havilland szétszereli a gyártósort, és eltárolja az eszközöket, mert a Bombardier-től megörökölt telephely bérlete idén lejár, a hozzá tartozó épületeket és futópályát elbontják, így mindenképpen el kell hagyni a helyszínt.

A Longview Capital még 2018-ban szerezte meg a Q400-as programját a Bombardier-től, majd 2019-ben jelentette be, hogy De Havilland Aircraft of Canada Limited néven folytatja a gyártást, és a már forgalomban lévő példányok műszaki támogatását. A cég az idei év elején a világjárvány következtében kialakult piaci körülményekre hivatkozva azt közölte, hogy határozatlan időre felfüggeszti a Dash 8-400 (korábban: Q400) típus gyártását, a Downsview-ban működő üzem pedig végleg bezár, miután végez a már megrendelt 19 példány legyártásával.