Sikerült letölteni a 2019. március 10-én, közvetlenül az Addisz-Abeba repteréről végrehajtott felszállást követően lezuhant Ethiopian Airlines Boeing 737 MAX 8 repülőgép hangrögzítőjének (CVR) felvételét, jelentette a francia balesetvizsgáló testület. A BEA holnap folytatja a munkát a repülési adatrögzítő (FDR) készülékkel.

Az etióp hatóságok által felkért francia BEA (Bureau d’Enquêtes et d’Analyses) sikeresen kinyerte a hangfelvételt a múlt vasárnap szerencsétlenül járt ET 302-es járatot teljesítő Boeing 737 MAX 8 a pilótafülkében zajló kommunikációt és hangjelzéseket rögzítő Cockpit Voice Recorder – CVR készülékéből.

A BEA közlése szerint a letöltött audio fájlokat meghallgatás nélkül átadták az etióp hatóságoknak.

Az ET 302-es járatot teljesítő Boeing 737 MAX 8 a pilótafülképen zajló kommunikációt és hangjelzéseket rögzítő Cockpit Voice Recorder – CVR készüléke. (Forrás: BEA)

A repülés paramétereit és a repülőgép rendszereinek technikai adatait rögzítő Digital Flight Data Recorder – DFDR egység adatainak kinyerését vasárnap folytatja a BEA a közlés szerint.

Amint arról korábban beszámoltunk az etióp hatóságok a francia balesetvizsgáló testületet kérték fel az adatrögzítők vizsgálatára és az információk kinyerésére, mert Etiópiában nincsenek meg a megfelelő eszközök ehhez.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az amerikai NTSB három szakemberét Párizsba küldte, hogy segítsenek az adatrögzítők kiolvasásában a francia kollégáiknak, azonban meg nem erősített információk szerint az amerikaiak közreműködését nem vették igénybe.

A francia BEA korábban azt közölte, hogy csak az adatok kiolvasásában segédkezik az etióp balesetvizsgálóknak, a nyomozást továbbra is az etióp hatóságok folytatják, és ők is kommunikálhatnak az ügyben.

Eközben a Reuters meg nem nevezett forrásoktól szerzett értesülései szerint a Boeing 7-10 napon belül kiadhatja a szoftverfrissítést a jelenleg globálisan földre parancsolt Boeing 737 MAX típuscsaládra, amelyen már a tavaly októberi Lion Air baleset óta dolgozik az amerikai gyártó.

Amint korábban beszámoltunk róla, a Boeing felfüggesztette az új generációs keskenytörzsűinek átadásait, az USA légügyi hatósága szerint májusig is eltarthat a repülési tilalom.