Olasz lapértesülés szerint a német légitársasági csoport szerdán nyújtja be kötelező érvényű ajánlatát a római pénzügyminisztériumnak a súlyosan veszteséges Alitalia-utód felvásárlására.

A Corriere della Sera című napilap Aero.de által szemlézett beszámolója szerint január 18-án, az adatszoba bezárásával egyidejűleg a Lufthansa kötelező érvényű ajánlatot nyújt be az ITA Airwaysre.

A Lufthansa 300 millió eurós tőkeemeléssel a légitársaság részvényeinek 40 százalékát szerezné meg, és széleskörű jogokat kapna a légitársaság irányítására, valamint átalakítására.

A lap értesülése szerint a Lufthansa ugyanakkor mindkét irányban bebiztosította magát, azaz sikertelenség esetére egy kilépési záradék kerül a megállapodásba, illetve ha sikerül nyereségessé tenni a működést, élhet elsőbbségi vételi opciójával, hogy a részesedését akár száz százalékra növelje.

Forrás: Airbus

A végleges megállapodás a nyári időszakban születhet meg, de egy közelmúltban kiadott kormányrendelet szerint ha vevőt találnak, már a szándéknyilatkozat aláírásakor annak kezébe akarják adni a jelenleg naponta 1-1,5 millió eurós veszteséget termelő vállalat irányítását.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint ismert, a Lufthansa hosszú évek óta próbál részt venni az olasz légiközlekedésben, volt egy Lufthansa Italia nevű próbálkozása is, és ennek része lenne egy római hub az ITA megvételével, azonban a hosszú ideig a csőd szélén táncoló előd, az Alitalia utolsó éveiben a fapadosok jelentős piacrészt szereztek az országban.

A német légitársaság tavaly az MSC hajózási vállalattal közösen pályázott az ITA Airways megvételére. Az akkori kormány inkább egy amerikai pénzügyi befektető által vezetett konzorcium ajánlatát preferálta, ám az új kabinet a nyár végén visszaküldte a pályázókat a stratvonalra. Ezt követően a Lufthansa már egymaga folytatott tárgyalásokat.