Ismét munkabeszüntetési akciót tartanak a francia légiforgalmi irányítók, ezért jelentős késésekre és járattörlésekre kell számítani még két napig.

Három napos sztrájk-akciót tartanak ismét Franciaországban, május 22-től 24-ig kell késve induló és érkező, valamint kerülőútvonalakon közlekedő repülőjáratokra számíthatnak az utasok.

A munkabeszüntetésben főképp a breszti és a bordeaux-i irányítókörzetek érintettek, de párizsi, reims-i, és marseille-i szektorok működése sem volt ma zavartalan, és a helyzet hasonló lesz majd az elkövetkezendő két napban is.

Nem csak az induló és érkező, de az ország légterén átrepülő járatok is érintettek, a kiesett irányítói kapacitás miatt ugyanis egy részüknek várakozniuk kell, másokat pedig a szokottnál jelentősen hosszabb, kerülő útvonalakon közlekedtetnek a cégek, így okozva csúszásokat a menetrendben.

Az akció olyan hatalmas méreteket öltött, hogy a francia légiközlekedési hatóság felszólított minden légitársaságot, hogy a menetrendjükben szereplő, az országból induló vagy oda érkező járatok minimum 20%-át töröljék, mert azokat nem tudják megfelelően kiszolgálni – írja az Aviation24.be.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaságok tiltakoznak a sztrájk ellen

Mint arról beszámoltunk, a márciusi, hasonlóan nagy volumenű munkabeszüntetési akció előtt az ír ultra low-cost Ryanair az Airlines for Europe (A4E) légitársasági és kereskedelmi szövetséggel közösen nyújtott be petíciót az Európai Bizottsághoz, “Tartsuk Nyitva Európa Egét” címmel, melyben három egyszerű pontban összefoglalták saját követeléseiket.

Amellett, hogy tárgyalásokra köteleznék a szakszervezeteket a hasonló akciók szervezése helyett, a légitársaságok szeretnék elérni, hogy az esetleges további munkabeszüntetések ideje alatt is zavartalan legyen az ország légterén való áthaladás, minden nemzetközi forgalom számára.

A szervezet szerint erre azért van szükség, mert ezek az akciók úgy megszaporodtak, hogy azonnali, kimutatható hatásuk van a légitársaságok pénzügyi eredményeire. Ezen állításukat alátámasztja, hogy az Air France-KLM negyedéves pénzügyi jelentése szerint 75 millió eurós lyuk került az üzemi eredménybe az év első három hónapjában, az ilyen akcióknak köszönhetően.

A Budapestre érkező járatok közül kedden az Egyesült Királyságból, Franciaországból, és Spanyolországból érkezők voltak érintettek, a legnagyobb, másfél órás késést az easyJet U23853-as számú, Párizs CDG-ről érkező járata szenvedte el.