Tizenkét Airbus A330-900neo és harminc Airbus A321XLR repülőgép megrendeléséről kötött kötelező érvényű megállapodást az AirAsia Group hosszú távú járatokat üzemeltető légitársasága az AirAsia X az európai repülőgépgyártóval.

Az Air Asia X még a tavalyi évben jelezte igényét újabb 34 darab A330neo repülőgépre, azonban azt a rendelést eddig nem véglegesítették.

A napokban hozta nyilvánosságra meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Reuters, hogy a légitársaság és a gyártó a megrendelés véglegesítéséről tárgyal, de az Air Asia úgy módosítja a rendelést, hogy
az eredetileg tervezettnél kevesebb A330neót kér, de mellé az idei Paris Air Show-n bejelentett extra nagy hatótávú, A321XLR keskenytörzsű típusból is rendel.

Forrás: Airbus

A tizenkét Airbus A330-900neo és harminc Airbus A321XLR repülőgép megrendeléséről kötött kötelező érvényű megállapodást Tan Sri Rafidah Aziz az AirAsia X Berhad elnöke és Guillaume Faury az Airbus vezérigazgatója írták alá Kuala Lumpurban.

Tony Fernandes az Air Asia vezérigazgatója az aláírási ceremóniát követően hangsúlyozta, hogy a megrendelés tovább erősíti a légitársaság elkötelezettségét az A330neo mellett. A típus a leghatékonyabb választást jelenti a low-cost cég számára szélestörzsű flotta bővítéséhez.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az A321XLR mint a legnagyobb hatótávolságú keskenytörzsű típus lehetővé teszi a légitársaság számára, hogy új útvonalakon nyisson járatokat
(amely szélestörzsű repülőgéppel nem lett volna gazdaságos – a szerk.).

A két repülőgéptípus tökéletes kombináció egy hosszú távú diszkont légitársaság részére és segíti az Air Asia X-et, hogy tovább építse piacvezető pozícióját ebben a gyorsan növekvő szektorban – tette hozzá a vezérigazgató.

Rafidah Aziz az AirAsia X Berhad elnöke kiemelte, hogy
a légitársaság a most megrendelt új generációs típusokkal kiterjesztheti útvonalhálózatát a 8 órás repült idővel elérhető célállomásokon túl is, mint például Európa irányába.

Airbus A321XLR az Air Asia festésében. (Forrás: Airbus)

Az új szerződéssel az Air Asia X A330neo típusra adott kötelező érvényű rendelésállománya 78 példányra növekszik. A mostani A321XLR rendelést is figyelembe véve az Air Asia Group az A320-as típuscsalád legnagyobb megrendelője a világon, az eddig rendelt összesen 622 példánnyal.

Az Air Asia X jelenleg 36 darab A330-300-ast üzemeltet, amelyek az ázsiai és Csendes-óceáni térség mellett a Közel-Keletre is teljesítenek járatokat. A csoport első lízingelt Airbus A330neo repülőgépe augusztusban csatlakozott az AirAsia X Thailand flottájához, a második pedig még idén megérkezik a thai céghez.

A repülőgép fedélzetét az AIRportal.hu is bejárta Párizsban, részletes fedélzeti bemutatónk képgalériával itt!

Korábban többször is felmerült, hogy az Thai Air Asia X járatot nyitna Bangkok és közép-európai városok között, például Budapestre is, ezzel kapcsolatban a legfrissebb információkat ebben a cikkünkben foglaltuk össze