A felfüggesztett ukrajnai és orosz járatok kivételével minden budapesti járat a menetrendnek megfelelően közlekedik, az Ukrajnából menekülőket az 1. terminálról szállítják el, a hatóságokkal és nagykövetségekkel együttműködve speciális ellátást és eljárásrendet dolgoztak ki számukra – közölte a Budapest Airport.

Teljes nyugalom tapasztalható a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a járatok a menetrendnek megfelelően indulnak és érkeznek, és az utasfolyamatok is a megszokottnak megfelelően zajlanak az üzemeltető tájékoztatása szerint.

Az Ukrajnába közlekedő járatok továbbra sem érhetők el, ahogyan az orosz célállomásokra induló és onnan érkező járatok sem közlekednek az elrendelt légtérzárak és szankciók miatt. A különböző légitársaságok öt ukrán és hat orosz repülőtér irányába felfüggesztették fel összesen heti 35 járatukat.

A korábban az ukrán és orosz légtéren átrepülő járatok elkerülik Ukrajna, Moldova és Oroszország légterét, és a Románia-Bulgária-Törökország útvonalon közlekednek.

A Budapest Airport a menekülthelyzet miatt már a harcok kitörésekor felvette a kapcsolatot a Magyarországon működő nagykövetségekkel, az illetékes minisztériumokkal, hatóságokkal és segélyszervezetekkel annak érdekében, hogy a repülőtérre érkező menekülteket megfelelő módon kezelni tudja, hiszen itt-tartózkodásuk és elutaztatásuk speciális szabályokat és eljárásrendet igényel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

A Budapest Airport a Repülőtéri Rendőri Igazgatósággal közösen kialakította azokat a folyamatokat, infrastruktúrát és ellátást, amely a menekültek számára kiszámíthatóságot, kényelmet és biztonságot nyújt, és a repülőtér normál utasforgalmát nem zavarja.

A hétfői naptól a Budapest Airport a repülőtérre szervezett módon és csoportosan érkező menekültek nagy részét az 1. terminálon kezeli.

Az elmúlt 5 nap alatt összesen 21 menekítő járattal több mint 4000, Ukrajnából érkezett menekült utazott el hazájába az 1. terminálról a nagykövetségekkel közös szervezésben, többek között Indiába, Marokkóba, Ecuadorba és Izraelbe.

(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

A Budapest Airport minden utas számára ételt és italt biztosít a várakozási idő alatt, továbbá szükség esetén több mint 70 saját önkéntese révén segíti a repülőtéren való tartózkodásukat és gördülékeny ellátásukat.

A nem csoportosan vagy szervezett módon, egyénileg érkező és Budapestről menetrend szerinti kereskedelmi járatokkal elutazni kívánó menekültek a megszokott módon a 2. terminálról indulnak, ahol a Budapest Airport önkéntes és terminálinformációs kollégái, valamint a repülőtéri rendőrök nyújtanak számukra támogatást.

Sok esetben segítségre van szükségük a repülőjegy-vásárláshoz, egyéb, az utazásukhoz szükséges információk megadásához, valamint bizonyos esetekben a repülőtéri kollégák közreműködése szükséges a segélyszervezetekkel történő kapcsolatfelvételhez, szálláskereséshez, ideiglenes elhelyezéshez vagy speciális ellátáshoz.

A Budapest Airport ezen kívül gyűjtést is indított, pénzt a terminálépületekben kihelyezett perselyeknél van lehetőség adni, míg tárgyi adományokat az erre a célra kijelölt helyszínen lehet leadni. A repülőtér-üzemeltető mindkettőt az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül juttatja el a rászoruló menekülteknek.

A Budapest Airport emellett a repülőtéren étkezési utalványokat oszt a háború elől menekülő minden embernek, várhatóan március végéig.