A repülővel az országba érkező utasok számára továbbra is érvényben maradnak az utazási korlátozások, így a védettségi igazolvány ellenőrzése is, míg a közúti, vasúti és vízi határokon mától korlátozás nélkül léphet be bárki a szomszédos államok nagy részéből.

Az éjjel a Magyar Közlönyben megjelent 347/2021. (VI. 22.) számú kormányrendelet, amely módosítja a 2020. augusztus 30-án kihirdetett, azóta több ízben is módosított, 408/2020. számú rendeletet a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól.

A mostani módosítás szerint a fenti „rendelet hatálya nem terjed ki arra a személyre, aki – a polgári légijárművel történő beutazás esetét ide nem értve – a Horvát Köztársaság, az Osztrák Köztársaság, Románia, a Szerb Köztársaság, a Szlovák Köztársaság, valamint a Szlovén Köztársaság területéről lép Magyarország területére”.

Ez azt jelenti, hogy a környező országok területéről – kivéve Ukrajnából – korlátozás nélkül lehet beutazni Magyarországra, azaz nem kötik a belépést a védettség ellenőrzéséhez, azonban csak akkor, ha az utas nem (polgári) repülővel érkezik.

Fotó: AIRportal.hu

Azaz a légi úton érkező magyaroknak és külföldieknek ez a rendelet nem jelent könnyítést, továbbra is érvényben vannak a jól ismert szabályok, tehát a karantén elkerüléséhez számukra szükséges a védettségi igazolvány felmutatása, illetve a külföldiek a rendeletben felsorolt számos kivételtől eltekintve, légi úton továbbra sem érkezhetnek Magyarországra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Frissítés: a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszter kérdésre válaszolva elmondta, hogy az operatív törzs tesz javaslatot a schengeni térségen belülről érkező légijáratokon az országba utazók esetében alkalmazott határ- és okmányellenőrzési gyakorlatra. Kiemelte, hogy ehhez meg kell vizsgálni azt, hogy a schengeni térségen kívülről, de schengenen belüli átszállással érkezők különválaszthatók-e azoktól, akik a térségen belül utaznak.

A rendelet egybecseng Szijjártó Péter külügyminiszter múlt heti bejelentésével, miszerint június 24-től nem hosszabbítják meg az ország schengeni határain tavaly visszaállított határellenőrzést.

Azt egyelőre nem tudni, hogy június 24-től a budapesti repülőtéren is visszaáll-e a járvány előtti rend, amely szerint a schengeni térségből érkező és oda induló járatok utasainak nem kell áthaladnia a határ- és okmányellenőrzésen.

A mostani rendeletmódosítás értelmében valamiféle ellenőrzés biztosan marad, ha erről megtudunk részleteket, közzétesszük.

(Forrás: Budapest Airport)

Jó tudni, hogy a konzuli szolgálat honlapja szerint a nem halaszthatatlan, hivatalos, vagy üzleti utak kivételével továbbra is az „utazásra nem javasolt országok és térségek” listáján szerepeltetik a világ legtöbb államát, kivéve azokat, amelyekkel Magyarország kétoldalú megállapodást kötött a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről.

Ezek jelenleg: Albánia, Bahrein, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észak-Macedón Köztársaság, Georgia, Horvátország, Marokkó, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerb Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna, és mától csatlakozik a listához a Kazah Köztársaság.

A kategóriabesorolás a szervezett utak, az utasbiztosítási feltételek és a konzuli védelem szempontjából kiemelt fontosságú – erről korábban itt írtunk.