A légitársaság London és Párizs után még idén nyáron elindítja járatait New York-JFK és Schiphol között, majd később Bostonból is repül a holland városba, miután végül sikerült megszereznie az ehhez szükséges reptéri résidőket.

Az amerikai légitársaság konkrét dátumot és menetrendet egyelőre nem hozott nyilvánosságra, de annyit igen, hogy nyár végétől naponta közlekedik majd JFK-ről és vissza, a repülőjegyek értékesítése a következő hetekben indul.

Később pedig tovább bővül a kínálat a Boston-Logan és Amszterdam közötti útvonallal, de erről sem közöltek részleteket.

Robin Hayes vezérigazgató kiemelte, hogy Londonhoz és Párizshoz hasonlóan a légitársaság Amszterdam esetében is le kívánja törni „a trösztellenes törvényekkel szemben mentességet élvező nagy amerikai légitársaságok és globális szövetségeseik által nagyon magas jegyárakon kínált, középszerű szolgáltatást”.

A vezető ezzel a kijelentésével arra utalhatott, hogy a légitársaság meglehetősen nehezen jutott hozzá a járatok indításához szükséges repülőtéri résidőkhöz az amszterdami repülőtéren.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Jetblue a Flybe csődje után nyújtott be igényt a brit regionális légitársaság megürült slotjaira. A járatok elindításához szükséges jóváhagyást csak az USA közlekedési minisztériumához a hollandok versenyromboló és diszkriminatív hozzáállása ellen benyújtott panaszt követően, márciusban sikerült megszereznie a légitársaságnak az amszterdami résidők koordinálásáért felelős szervezettől (ACNL), kezdetben csak a nyári időszakra, és a hét napjain más-más időpontokra.

Forrás: Airbus

A légitársaság közlése kitér arra, hogy egy holland bíróság a múlt héten elutasította az ország kormányának azon kezdeményezését, hogy ősztől évi 460 000-re korlátozzák a le- és felszállások számát Schipholon, ami szerintük megerősítette a Jetblue piacra lépésének létjogosultságát. Ugyanakkor arról egyelőre nem közölt részleteket a cég, hogy a 2023/24-es téli- és a 2024-es nyári menetrendre megtarthatja-e majd a résidőket.

A járatokat az Airbus A321neo megnövelt hatótávolságú A321LR változatával repüli majd a Jetblue, amelyek Airspace kialakítású kabinjában 24 üzleti osztályú Mint Suite és 114 turista ülőhely várja az utasokat.

A légitársaság június 29-én indítja el járatait New York-JFK és Párizs-CDG között, első transzatlanti járatát pedig még 2021 augusztusában teljesítette JFK és London-Heathrow között.

Amint korábban megírtuk, a Jetblue 2021 áprilisában vette át első Airbus A321LR repülőgépét, a 138 utas szállítására berendezett, megnövelt hatótávolságú típusváltozatból összesen 14 példányt rendelt, fedélzeti berendezéséről itt írtunk bővebben.

Várhatóan 2024-től csatlakozik majd flottájához a még nagyobb hatótávolságú A321XLR, amelyből eddig 13-ra szerződött, ezekkel még hosszabb járatokat is indíthat.

Beszámoltunk már arról is, hogy az USA igazságügyi minisztériuma bírósági eljárást kezdeményezett, megakadályozandó, hogy a Jetblue felvásárolja a Spirit Airlinest, a perhez azóta az USA több tagállama is csatlakozott.