A Wizz Air és a Ryanair heti két-két Budapest és Odessza közötti járata mellé az ukrán Yanair légitársaság számára még heti négy járat indításának engedélyezésére tett javaslatot az illetékes ukrán légügyi tanács.

Fotó: AIRportal.hu

Az ukrán Állami Légiközlekedési Szolgálat mellett működő, a légitársaságok működésével és a repülési jogokkal kapcsolatos döntések meghozataláért felelős tanács szeptember 30-án tartott ülést.

A tanács egyebek mellett arra tett javaslatot az ukrán légügyi hatóságnak, hogy a hatályos jogszabályok szerint adjon kijelölést az ukrán Yanair légitársaság számára az Odessza és Budapest közti útvonalon járatok indítására.

Az elfogadott javaslat szerint hetente négy járat indítására kaphat engedélyt az ukrán hatóságtól a Yanair.

Az október 2-án nyilvánosságra hozott döntés 2019. október 29-től határozatlan időre szól. Mivel Ukrajna és Magyarország között nincs Nyitott égbolt-megállapodás, ezért a járat csak akkor jöhet létre, ha a bilaterális légügyi megállapodás szerint a magyar hatóság is engedélyezi ezt az ukrán légitársaságnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amint korábban megírtuk, a Wizz Air augusztus elején jelentette be, hogy november 2-től heti két járatot indít Budapestről Odesszába, keddi és szombati napokon. Majd alig két héttel később a Ryanair közölte, hogy október 29-től közlekednek a járatai hetente kétszer az ukrajnai városba, szintúgy kedden és szombaton.

Amennyiben a Yanair megkapja a járatindításhoz szükséges hatósági engedélyeket, a légitársaság dönthet, hogy részben, vagy egészben ki kívánja-e tölteni a heti négy járatra kapott engedélyt.

Kérdéses azonban, hogy a kis ukrán légitársaság tud-e versenyezni a két európai fapados várhatóan egymás alá ígérő áraival, valamint hogy a kereslet indokol-e egyáltalán ekkora kapacitást (akár összesen heti 8 járat) ezen az útvonalon.

Az internetes adatbázisok szerint a Yanair flottájában jelenleg egy Boeing 737-300 és három Boeing 737-400 típusú repülőgép szolgál. Egyik repülőgépük a nyári időszakban rendszeresen teljesített charterjáratokat wet-lease konstrukcióban a cseh Smartwings számára Budapestről.

Mint ismert, az ukrán polgári légügyi hatóság 2019. június 7-én a repülésbiztonsággal összefüggő hiányosságok miatt felfüggesztette a Yanair légi üzemeltetői engedélyét, amelyet végül június 18-án kapott vissza a cég, miután a hatóság által elrendelt feltételeknek eleget tett.