Egy második végszerelő sort hoz létre az A320-as típuscsaládnak az alabamai Mobile-ban az Airbus, az új egység 2025 második negyedévében kezdi meg működését a tervek szerint.

A mobile-i telephely fejlesztéséről a negyedéves üzleti beszámoló múlt heti ismertetésekor tett említést Guillaume Faury, az Airbus vezérigazgatója, ám akkor részleteket nem közölt.

A Flightglobal híre szerint az Airbus Americas vezérigazgatója, Jeff Knittel egy hétfői rendezvényen hozta nyilvánosságra, hogy
az alabamai üzemben 2023 első felében kezdik meg az új végszerelő sor felépítését, és a várakozások szerint 2025 második negyedévében indulhat meg a termelés.

Az új épületkomplexum 32,5 ezer négyzetméteres lesz és mintegy ezer embernek ad majd munkát.

Forrás: Airbus

Emellett 2023 végére az Airbus felépít egy új festőcsarnokot is Mobile-ban, és a meglévő hangárépületeit két állásosra módosítja, hogy azok kapacitása megfeleljen az üzem növekvő kibocsátásának.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az európai gyártó Toulouse és Hamburg mellett a kínai Tiencsinben és az alabamai Mobileban üzemeltet A320-as gyártóüzemeket. Az Airbus mobile-i telephelyén jelenleg az A320-család és és A220-család változatait gyártó egy-egy végszerelő sor (final assembly line – FAL) működik. Az egységekben a vállalat más telephelyeiről és beszállítóitól beérkező fődarabokból és részegységekből állítják össze a repülőgépeket.

Mint megírtuk, az Airbus azt tervezi, hogy az A320-as típuscsalád gyártási rátáját havi 65 darabra emeli a jövő év nyarára, 2025-re pedig havonta 75 példány készül majd, ehhez minden egyes üzemben készülnek majd a legnépszerűbb A321neók.