Összeütközött a Japan Airlines Airbus A350-900-asa a japán parti őrség egyik Dash 8-asával a tokiói Haneda repülőtéren leszállás közben, a légitársaság tájékoztatása szerint az utasszállító összes utasa és a személyzet is el tudta hagyni a fedélzetet, 17-en sérültek meg, de a másik gépen tartózkodó 6 főből öten életüket veszítették.

Az esemény helyi idő szerint január 2-án 17:47-kor történt, a JA13XJ lajstromjelű, MSN 538-as gyári számú Airbus A350-900-as a Japan Airlines JL 516-os járatát teljesítette Szapporo repteréről Tokióba.

Az A350-es a leszállás során, röviddel a 34R jelű futópályán történő földet érést követően ütközött a japán parti őrség egyik turbólégcsavaros repülőgépével.

Az A350-es ezt követően a futópályán le tudott fékezni, majd a pálya szélétől néhány méterre lévő füves területen állt meg, a gép orrfutóműve összecsuklott, vagy kiszakadt a helyéről. Az ütközés következtében a repülőgép kigyulladt, a helyszíni felvételeken az A350-es orr részén és bal oldali hajtóművén töréses sérülések láthatók.

A légitársaság szóvivője szerint a gépen tartózkodó 367 utas és 12 fős személyzet még időben el tudta hagyni a fedélzetet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőtér webkamerája rögzítette az ütközés pillanatát:

A helyszíni felvételek szerint a tűz tovább terjedt és az A350-es csaknem teljesen leégett, a roncsokat csak órákkal később sikerült eloltani. A hatóságok később közölték, hogy az A350-esen utazók közül 17 ember sérüléseket szenvedett.

A parti őrség JA722A lajstromjelű, De Havilland Canada DHC-8-315Q MPA típusú gépe a január 1-jén bekövetkezett földrengés helyszínére indult volna, az gép ütközés következtében szintén kigyulladt, majd teljesen kiégett.

A 6 fős személyzetből egy ember, a kapitány súlyos sérülésekkel túlélte a balesetet, a többiek azonban életüket vesztették.

A balesetet követően a Haneda repteret lezárták az induló és érkező forgalom előtt is, a leszálló repülőgépeket a környező légikikötőkbe irányították át.

Ez volt az Airbus A350-es típus első olyan balesete, amelyben teljesen megsemmisült egy példány, az érintett repülőgépet 2021 novemberében adta át az európai gyártó a japán légitársaságnak.