A nemrég nyilvánossá vált két kínai úti céllal 106-ra bővült a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kínálata a téli menetrendi időszakra, de több nagy légitársaság is csökkentette a járatszámait a korábban tervezetthez képest.

A LOT New Yorki-i útvonalának szeptember végi leállásával nyugati irányban hosszútávú járat nélkül maradt a budapesti repülőtér a téli időszakra.

Keleti irányba azonban bőséges a választék, ezek közül a legtöbb járat Szöulba közlekedik, ahova a LOT hetente kétszer, a Korean Air pedig szintén kétszer, december 22-től viszont már háromszor repül Dreamlinereivel.

Fotó: AIRportal.hu

Kína felé az Air China pekingi járata mellett a napokban bejelentett Sanghaj és Csungking lesz elérhető. Utóbbi útvonalat az Air China vette át a Hainan Airlinestól, és hetente egyszer repüli Airbus A330-300-asaival november 18-tól. Sanghajba pedig a Shanghai Airlines Boeing 787-eseivel lehet eljutni november 11-től, decembertől már heti kettő, januártól pedig heti három járat szerepel a menetrendeben.

A kínai járatok esetében azonban fontos tudni, hogy a beutazók számára továbbra is karantén kötelező, és a hírek szerint ezen a közeljövőben sem várható lazítás.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

A Közel-Keleten elérhető marad Dubaj, Doha és Abu-Dzabi.

A magyar és a katari főváros között a kapacitás nagy része áldozatul esett a labdarúgó világbajnokság idejére.

November 21. és december 2. között a Qatar Airways jelentősen csökkenti a járatok számát, ekkor csak heti 3, utána az ünnepekig pedig heti 4 járat áll rendelkezésre, és csak Airbus A320-assal repül a cég az útvonalon.

Dubaj irányába az Emirates marad a heti öt járatnál, azonban a Flydubai naponta üzemel az útvonalon.

A közel-keleti kínálathoz januárban csatlakoznak a Wizz Air szaúdi járatai, Dzsidda és Rijád heti két-két alkalommal lesz elérhető Ferihegyről, Tel-Aviv felé pedig már októbertől sűrűbben közlekedik a fapados.

A Vörös-tenger legnépszerűbb üdülőhelyei közül Akaba és Hurghada, új útvonalként pedig az Atlanti-óceán Afrikához közeli részén, a Portugáliához tartozó Funchal (Madeira) is megjelenik a Wizz téli kínálatában, kiegészítve a már megszokott Kanári-szigeteki úti célokat.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér útvonalkínálata a 2022/23-as téli menetrendben a 2022. október 30-i állapot szerint. (Forrás: Budapest Airport)

A Ryanair az induló utasok után felszámított légitársasági extraprofit-adó kapcsán nagy port kavart bejelentése szerint az eredetileg tervezett 53 helyett 45 útvonalat kínál Budapestről a téli időszakban, 7 megmaradó viszonylaton pedig csökkentette a járatok számát, Lanzarote viszont újként került be a kínálatba.

Október 30-tól visszatér az ír Aer Lingus, amely Dublinnal köti össze a magyar fővárost kezdetben heti 3, majd decembertől heti 5 járattal.

Fotó: AIRportal.hu

Az európai nagy hagyományos légitársaságok változó mértékben ugyan, de a téli időszakra eredetileg betervezetthez képest jelentősen lecsökkentették járatszámaikat teljes hálózatukban, a legfrissebb adatok szerint. Az Aeroroutes menetrend-elemző oldal bejegyzései szerint az Air France, a KLM, valamint a Lufthansa és a Eurowings csökkentései elérték a budapesti útvonalakat is.

Az október 30. és december 31. közötti időszakban a KLM például 189 helyett csak 138 járatot közlekedtet Amszterdam és Budapest között, az Air France pedig 420 helyett 381-et Párizs-CDG-ről. Ugyanebben az időszakban a Lufthansa Frankfurtból 360 helyett 246, Münchenből pedig 288 helyett 186 járatot üzemeltet a magyar fővárosba, emellett a Eurowings is jelentősen mérsékli üzemelését Budapest és Düsseldorf, Hamburg, Köln, illetve Stuttgart között.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetőjének, egy korábbi szakmai workshopon elhangzott közlése szerint az idei évben összesen 11,8-12 millió utasra számít, amely a 2016-os forgalomnak felel meg.